13 APRILIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mită pentru operaţie, de până la 3.500 euro, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi
Mită pentru operaţie, de până la 3.500 euro, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii:
1. TINICĂ GRIGORE, manager al Institutului de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iaşi pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (27 de acte materiale),
2. ENACHE MIHAIL, medic chirurg cardiovascular în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iaşi pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale),
3. NEDELCIUC GHEORGHE, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (7 acte materiale),
4. NEDELCIUC IGOR, medic cardiolog intervenţionist în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iaşi pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale).
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada august 2020 – martie 2025, suspectul Tinică Grigore, în calitatea menţionată anterior, ar fi primit de peste 20 de ori, atât în mod direct, cât şi cu ajutorul mai multor intermediari, sume de bani cuprinse între 500 de lei şi 3.500 de euro de la pacienţi sau aparţinători ai acestora, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru efectuarea în mod preferenţial şi cu celeritate a unor intervenţii chirurgicale şi a unor consulturi de specialitate.
În perioada octombrie 2024 – februarie 2025, suspectul Enache Mihail, în calitatea menţionată anterior, ar fi primit indirect, printr-un intermediar, de la mai mulţi pacienţi, sume de bani cuprinse între 700 de lei şi 2.000 de lei, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale şi pentru emiterea de concedii medicale.
În perioada octombrie 2024 – martie 2025, suspectul Nedelciuc Gheorghe, în calitatea menţionată anterior, ar fi primit de la mai mulţi pacienţi, atât în mod direct, cât şi printr-un intermediar, sume de bani cuprinse între 1.000 de lei şi 3.500 de lei, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru consultarea, internarea în mod fictiv şi emiterea unor referate cu diagnostice stabilite în mod fals, de afecţiuni psihice grave care să justifice ulterior emiterea de certificate de încadrare în grad de handicap.
În perioada februarie - aprilie 2025, suspectul Nedelciuc Igor, în calitatea menţionată anterior, ar fi primit, printr-un intermediar, de la trei pacienţi, sume de bani necuantificate până în prezent, pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale.
Celor patru suspecţi li s-au adus la cunoştinţă calităţile procesuale şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor de la Direcţia Generală Anticorupţie, Brigada de Operaţiuni Speciale Iaşi, Brigada de Operaţiuni Speciale Bacău, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, potrivit unui comunicat al DNA.

Foto: caracter ilustrativ / sursa: Getty Images


Articole înrudite