17 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cinci dintre cele mai neobişnuite boli pe care le poţi lua de la o ieşire la iarbă verde
Cinci dintre cele mai neobişnuite boli pe care le poţi lua de la o ieşire la iarbă verde

Fie că este vorba de o plimbare de o seară sau de un weekend cu cortul, te poţi îmbolnăvi uşor şi din motive banale. Cunoaşterea bolilor şi simptomelor poate ameliora această frică a oamenilor. Iată cinci dintre cele mai ciudate boli şi câteva indicaţii despre cum le poţi recunoaşte:

Giardia

Ai grijă ce apă bei. Există riscul să oferi organismului tău mai mult decât ţi-ai propus, şi anume parazitul Giardia. Simptomele sunt balonare, dureri abdominale şi diaree, însă sunt atât de puternice încât o persoană nu poate trăi cu ele. Acestea pot dura de la două la şase săptămâni, dar medicamentele antiparazitice pot scurta perioada de timp.

Ciuma

Într-adevăr, mai există ciumă şi în zilele noastre, dar mulţumită medicinei avansate se poate trata cu uşurinţă prin antibiotice.
Ciuma are două forme de manifestare. Prima se prezintă prin noduri umflate şi negre. Vor apărea aproape de locul în care persoana a fost ciupită de un purice şi sunt uşor de observat.
Cealaltă formă afectează plămânii şi apare când bacteria este inhalată. Această formă este mult mai gravă, de obicei pentru că simptomele pot fi asemănate foarte uşor cu o simplă răceală.

Febra Iepurelui

În mod normal, febra iepurelui este destul de rară. În ultimele două decenii au fost raportate doar 125 de cazuri pe an.
Simptomele depind de felul în care persoana a fost infectată. Spre exemplu, dacă o persoană este muşcată de o căpuşă, se va forma o rană în acel loc. Inhalarea bacteriei însă poate duce la pneumonie. Ambele forme sunt însoţite şi de febră.

Hantavirus

Dacă te afli într-o zonă în care se găsesc şobolani, asigură-te că există ventilaţie sau că ai la tine o mască pentru a nu inhala nimic.
Hantavirus are o rată ridicată a mortalităţii, în mare pentru că oamenii nu iau tratament până nu sunt cu adevărat bolnavi sau pentru că nu recunosc boala. Simptomele sunt asemănătoare unei răceli, singura diferenţă fiind numărul scăzut de trombocite.

Naegleria Fowleri
 
Cunoscută şi drept ”amiba mâncătoare de creier”, este la fel de periculoasă precum arată şi numele. Microbul este găsit în ape calde (lacuri, râuri), cauzează o infecţie rară a creierului, denumită meningoencefalită ameobică primară şi, de cele mai multe ori, duce la moarte. O persoană poate fi infectată doar dacă microbul intră prin nas. Amiba migrează prin nervul olfactiv către creier, unde distruge ţesutul.
Între 1964 şi 2014 au existat 133 de cazuri, dar numai trei persoane au supravieţuit.


Articole înrudite