28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Best in Europe: Cele mai bune destinaţii europene din 2016 (II)
Best in Europe: Cele mai bune destinaţii europene din 2016 (II)

Ca în fiecare an, Lonely Planet a ales, urmând sfaturile şi comentariile experţilor săi, cele mai bune destinaţii din Europa în 2016. Un top 10 - "Best in Europe" - în care nu figurează neapărat cele mai vizitate destinaţii. Din contră, au fost alese oraşe şi regiuni care abia au început să suscite interesul, locuri care sărbătoresc un eveniment special sau pur şi simplu locuri care trebuie să fie descoperite înainte de sosirea turismului în masă. Zilele trecute v-am prezentat primele 6 destinaţii recomandate iar acum completăm top 10.

EXTREMADURA, Spania

Europenii încep să se intereseze de o Spanie care nu înseamnă exclusiv soare şi plajă. În peninsulă există regiuni foarte puţin cunoscute de turiştii internaţionali, precum Comunitatea autonomă spaniolă Extremadura, unde aceştia merg pentru a se bucura de o Spanie fără stereotipuri. O recunoaşte prestigiosul ranking "Best in Europe" al Lonely Planet, având în vedere bijuterii medievale ca Trujillo şi Cáceres, locuri unice precum Mérida şi chiar o natură cu spaţii originale precum Parcul Naţional Monfragüe, care primeşte tot mai mulţi vizitatori străini.
Alte atracţii sunt brânzeturile şi jamboanele, precum şi noile locuri de cazare instalate în vechi palate şi castele restaurate. Anul trecut, Cáceres a fost numită Capitală Spaniolă a Gastronomiei, ceea ce a favorizat apariţia unui număr mare de baruri şi restaurante.
Ansamblul arheologic din Mérida a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, datorită marelui său interes istoric. În oraşul Trujillo a văzut lumina zilei celebrul conchistador spaniol Francisco Pizarro.

TENERIFE, Insulele Canare, Spania

Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, este una dintre cele mai populare destinaţii din lume şi s-ar putea crede că nu mai are multe aspecte necunoscute. Dar nu este aşa: are formidabile peisaje vulcanice, sate pescăreşti care îi duc cu gândul pe turişti în altă epocă şi, mai ales, impresionante ţărmuri abrupte.
Multe dintre aceste bijuterii naturale se află pe coasta de est a insulei, ca în El Médano, unde se află cea mai bună plajă naturală de pe insulă, împărţită în două de un con vulcanic.
Pentru a fugi însă cu adevărat de zgomot, turiştii trebuie să urce pe masivul Anaga, în nord-est, ai cărui localnici încă se mai miră când văd turişti. Acest parc rural, declarat Rezervă a Biosferei, îşi păstrează valorile naturale într-un mod excepţional, cu floră şi faună endemică. Se pot face drumeţii datorită traseelor bine semnalizate.

TEXEL, Olanda

Waddenzee (Marea Wadden), unde Europa fuzionează aproape imperceptibil cu Marea Nordului, se află pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Insula Texel a devenit o agreabilă destinaţie ecoturistică pentru olandezi şi germani. Cei 25 de kilometri lungime ai săi (şi 9 kilometri lăţime) invită la plimbări prin nisipuri frumoase şi solitare, la activităţi de tot felul în aer liber - are o uimitoare reţea de piste pentru biciclete - şi la observarea faunei pe uscat sau de la bordul unei ambarcaţiuni. Există locuri de cazare foarte atractive şi mâncare pe măsură: peştele afumat este incredibil de bun.
La Texel se ajunge cu feribotul de la Den Helder pentru a cunoaşte, de exemplu, Parcul Naţional Duinen van Texel, care include dunele de pe coasta de vest, rezervaţii de faună, plaje de nisip alb şi păduri de pin. Emblema uşor de recunoscut a insulei, pe lângă numeroasele oi, este farul roşu care se înalţă în partea de nord.
În plus, la 25 iunie are loc unul dintre cele mai spectaculoase evenimente, "Ronde om Texel": cea mai mare cursă de catamarane din lume. Insula îi ademeneşte pe turişti cu plimbări călare, zboruri cu parapanta, croaziere şi degustări de produse locale. Texel are o fabrică artizanală de bere şi mai multe ferme care oferă produse lactate.

DALMAŢIA, Croaţia

Mulţi dintre cei care călătoresc în Croaţia descoperă că Dubrovnik şi Split sunt adorabile, dar şi oarecum saturate de turişti. Frumoasa Coastă Dalmată are, totuşi, multe alte oraşe încântătoare şi mai puţin tranzitate. De exemplu, Zadar, oraş de pe malul Mării Adriatice, cu istorie şi viaţă culturală foarte interesante, printre ale cărui atracţii se numără Orga Marină a arhitectului Nikola Basic.
Străbătând această frumoasă fâşie de litoral spre nord, turiştii găsesc Velebit, una dintre zonele incluse în reţeaua europeană Rewilding Europe, interesant proiect de restaurare a naturii. O destinaţie perfectă care trebuie să fie descoperită cât mai repede, mai ales de iubitorii naturii.


Articole înrudite