28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce este Pokemon Go, jocul care a înnebunit mapamondul
Ce este Pokemon Go, jocul care a înnebunit mapamondul

La 6 iulie 2016, a fost lansat pe pieţele americane şi australiene jocul Pokemon GO, destinat platformelor iOS şi Android. Pentru Europa, data de lansare a fost 13 iulie.
Titlul, dezvoltat de americanii de la Niantic şi publicat de The Pokemon Company, se încadrează în genul ''realitate augmentată''. Jucătorii au posibilitatea de a prinde, antrena şi chiar de a lupta cu personajele fictive numite Pokemon, care, prin intermediul dispozitivelor mobile, ''apar'' în lumea reală. Pentru a crea acest efect, este nevoie de un telefon sau tabletă care să poată rula un soft GPS şi care, de preferat, conţine o cameră video.
Deşi este gratuit, fanii jocului îşi pot completa şi îmbunătăţi experienţa cumpărând conţinut suplimentar.
În momentul descărcării jocului, utilizatorii îşi creează un aşa-numit ''avatar'', pe care îl pot personaliza după cum doresc. Odată realizat, acesta apare alături de jucător pe harta virtuală a locului în care se află. În diverse puncte de pe hartă, cei de la Niantic au aşezat PokeStops şi săli de sport Pokemon, unde posibilităţile de interacţiune cu Pokemonii sunt mult mai complexe. Acestea sunt amplasate, de regulă, în jurul unor repere precum opere de artă expuse public, locuri cu însemnătate istorică şi alte puncte de interes.
Când jucătorul care se deplasează în lumea reală întâlneşte, în cea virtuală, un Pokemon, îl poate vizualiza atât prin intermediul camerei video, efectul fiind unul realist, cât şi pe un fundal creat artificial. În cazul în care jucătorul descoperă în jurul său un Pokemon sălbatic, fără ''stăpân'', are posibilitatea de a-l captura. În acest sens, este folosită o minge specială, Poke Ball, care trebuie aruncată cu precizie în direcţia personajului fictiv. Dacă totul decurge corect, utilizatorul este răsplătit cu ''bomboane'' şi ''praf de stele'', pe care le va folosi pentru a dezvolta abilităţile Pokemonilor. Scopul jocului este de a captura şi dezvolta toate cele 151 de tipuri de Pokemon.
Ideea realizării acestui joc i-a aparţinut regretatului Satoru Iwata, fost preşedinte al Nintendo şi lui Tsunekazu Ishihara, de la Pokemon Company. Iniţial, jocul trebuie să fie doar o farsă de 1 aprilie, realizată în colaborare cu Google Maps.
Pokemon Go a beneficiat şi de o variantă beta, anunţată în martie 2016.
Jocul s-a bucurat de o real succes la public, la două zile de la lansarea americană fiind descărcat pe mai mult de 5% dintre dispozitivele mobile. La 13 iulie, fusese descărcat de mai mult de 15 milioane de ori. Totuşi, presa de specialitate nu a fost atât de încântată, titlul primind 3,5 puncte din 10 din partea Destructoid şi 7 din 10 din partea GameSpot şi IGN. La rândul lor, cei de la The Guardian i-au acordat două stele din cinci, iar cei de la Time — trei din cinci. De remarcat că principalele obiecţii au vizat nu atât conceptul jocului, ci modul în care a fost pus în practică. Frecventele întreruperi, dificultatea descărcării şi problemele cu serverele au redus cu mult nota jocului, deşi unii jurnalişti, precum Matt Peckham, au vorbit şi despre superficialitatea jocului în sine.

Din ce în ce mai multe controverse în jurul jocului

Nebunia creată în jurul jocului Pokemon Go este considerată responsabilă pentru câteva jafuri cărora le-au căzut victime jucători neatenţi, însă pokemonii din joc au contribuit şi la detensionarea relaţiilor din unele comunităţi şi chiar i-au ajutat pe poliţişti să aresteze un suspect periculos, conform unui material publicat de Reuters.
Această controversată aplicaţie, creată de producătorul american de software Niantic pentru Nintendo Co Ltd, are ambiţia de a modifica paradigma predominantă în lumea jocurilor video, convingându-i pe jucători să părăsească confortul locuinţei şi să iasă în stradă la vânătoare de pokemoni în realitatea augmentată. Un jucător de Pokemon Go se uită pe ecranul telefonului mobil în căutarea acestor personaje virtuale care apar în diferite spaţii, de la clădirile de birouri la restaurante, muzeuri şi altele. Jucătorii primesc puncte pentru îndeplinirea diferitelor obiective fixate de joc, precum şi pentru prinderea fiecărui pokemon.
Acest joc a devenit cea mai descărcată aplicaţie gratuită din Apple's App store, iar acţiunile Nintendo au înregistrati o creştere spectaculoasă.
Pokemonii nu sunt însă bineveniţi oriunde. Mai multe cimitire, printre care şi Arlington National Cemetery, de la marginea Washingtonului, le-au solicitat gamerilor să nu pătrundă în aceste spaţii în căutare de pokemoni. De asemenea, Muzeul american al Holocaustului a solicitat să fie exclus din acest joc.
În diferite oraşe din SUA, jucătorii aflaţi la vânătoare de pokemoni în zone mai retrase, din cartiere rău famate, au fost la rândul lor vânaţi de infractori. În College Park, Maryland, nişte studenţi care erau atenţi la ecranele telefoanelor mobile în căutarea de pokemoni au fost jefuiţi marţi noapte sub ameninţarea armei. În Antelope, California, doi tineri care se jucau Pokemon Go duminică noaptea, în parc, au fost, de asemenea, jefuiţi şi ameninţaţi cu o armă de foc.
Pasageri unui SUV au dat drumul la artificii spre un grup de persoane care jucau Pokemon Go, la primele ore ale dimineţii de luni, pe străzile localităţii Boca Raton din Florida. Conform poliţiei, în urma acestui incident nu s-au înregistrat victime.
De-a dreptul şocant este însă cazul unei tinere în vârstă de 19 ani din Wyoming care căuta vineri un pokemon într-o locaţie de pe malul unui râu şi a găsit în schimb un cadavru.
Acelaşi joc este considerat de unii răspunzător pentru creşterea numărului de accidente auto. În campusul Universităţii Texas A&M, o maşină parcată ilegal de un şofer care s-a grăbit să iasă pe stradă pentru a prinde un pokemon a fost lovită din spate de un alt vehicul, iar un alt automobil s-a oprit într-un copac de pe marginea unei străzi din Auburn, New York, în timp ce şoferul se juca Pokemon Go.
În acelaşi timp însă, pokemonii au ajutat poliţia să prindă un suspect periculos şi au contribuit la îmbunătăţirea imaginii poliţiştilor în comunităţi unde există tensiuni între civili şi forţele de ordine.
Observând un grup de oameni care jucau acest joc duminică, pe o stradă din Fall River, Massachusetts, un poliţist aflat în patrulare le-a sărit imediat în ajutor pentru a prinde pokemonii. O fotografie a ofiţerului care ajuta la vânătoarea de pokemoni a fost postată pe contul de Twitter al poliţiei şi a adunat peste 4.000 de like-uri.
"Au putut să vorbească despre un subiect comun şi astfel au fost sparte toate barierele dintre ei", a comentat unul dintre poliţişti despre reuşita de imagine a colegului său.
O secţie de poliţie newyorkeză a publicat pe Twitter o fotografie cu un ofiţer de poliţie patrulând în maşină alături de "noul său coleg", pokemonul Pikachu.
Doi gameri care vânau pokemoni într-un parc din Fullerton, California, au reuşit să prindă un suspect căutat de poliţie pentru mai multe infracţiuni, printre care şi tentativă de crimă. Ei au fost alertaţi de alţi jucători cu privire la comportamentul ciudat al unui bărbat care urmărea femeile prin parc şi atingea copiii în mod necorespunzător, aşa că au luat iniţiativa de a chema poliţia şi l-au reţinut pe suspect până la sosirea echipajelor.


Articole înrudite