28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
9 curiozităţi despre ceasuri
9 curiozităţi despre ceasuri

1. Primul ceas a fost obeliscul, inventat de vechii egipteni. Cu ajutorul luminii şi a umbrei, acesta le indica oamenilor în ce moment al zilei se aflau.
2. Următorul pas în evoluţia ceasului a fost clepsidra. Prima atestare a acesteia datează din anul 1328, într-o pictură a italianului Ambrogio Lorenzetti.
3. Primul ceas public a fost construit la Milano, în Italia, şi a fost aşezat în principala piaţă a oraşului, în anul 1335.
4. Până în secolul al XIV-lea, în casele oamenilor nu au existat ceasuri.
5. În 1510, un lăcătuş german pe nume Peter Henlein a inventat ceasul de buzunar. Acesta avea însă numai o limbă şi indica doar ora, nu şi minutele. De asemenea, nu avea geam de protecţie.
6. În anul 1577 a fost adăugată ceasului şi limba ce arată minutele. Aceasta a fost inventată de Jost Burgi.
7. În 1787 a fost făcut primul ceas cu alarmă. Inventatorul lui se numea Levi Hutchins. Singurul defect al ceasului era că suna doar la ora 4 dimineaţa.
8. Ceasul de mână a fost inventat în timpul Primului Război Mondial. Primul om care a purtat un astfel de ceas a fost fizicianul francez Blaise Pascal.
9. După ani şi ani de evoluţie, în zilele noastre, putem găsi diferite tipuri de ceasuri, cum ar fi: ceasul solar, clepsidra, lumânarea gradată, ceasurile mecanice, ceasurile electromecanice, ceasurile electronice, ceasurile atomice, de perete, de buzunar, deşteptătoare, pentru scufundători, pentru şah, pentru piloţi şi chiar şi ceasuri astronomice.


Articole înrudite