15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
10 lucruri surprinzătoare despre culori
10 lucruri surprinzătoare despre culori

Femeile şi bărbaţii văd culorile diferit. Femeile pot discerne mai uşor între nuanţe similare, în timp ce bărbaţii le văd, în general, la fel. Femeile sunt totodată mai bine echipate din punct de vedere lingvistic să descrie o culoare.

Albastru este culoarea preferată a ”lumii”. Din numeroase sondaje reiese că, în medie, pentru jumătate dintre persoanele chestionate albastrul este culoarea preferată. Albastrul este astfel de patru ori mai iubit decât culoarea de pe locul doi, de obicei violet sau verde.

Frica de culori are multe nume. Cromofobia sau cromatofobia descriu această fobie. Totodată, frica de fiecare culoare în parte are câte un nume. Spre exemplu, frica de culoarea verde se numeşte clorofobie.

Curcubeul este mai mult decât ce pare. Curcubeiele conţin mai multe nuanţe decât stelele de pe cer. Puterea de percepţie a ochiului uman este cea care limitează gama de culori a curcubeului.

Taurii nu sunt înfuriaţi de culoarea roşie. Stimulul la care răspund atunci când le este fluturată pelerina roşie în faţă nu este culoare, ci mişcarea. Studiile au arătat că taurii se enervează la fel de tare dacă materialul are culoarea alb sau albastru.

Pisicile văd culorile. Este incert de unde a provenit ideea că ar vedea alb-negru, însă informaţia este greşită. Pisicile văd lumea în culori, însă, într-adevăr, nuanţele nu sunt percepute la fel de pronunţat cum le vede omul.

A fi ”orb la culori” este o afirmaţie exagerată. Cei care nu percep corect culorile, adică daltoniştii, nu văd în general anumite nuanţe. Cele mai mari probleme de diferenţiere apar roşu, albastru şi verde. Există într-adevăr şi persoane care nu au abilitatea să vadă niciun fel de culoare.

Galbenul este observat primul. Testele în care au fost analizate percepţia culorilor şi vederea periferică au arătat că galbenul este observat de 1,25 de ori mai repede decât orice altă culoare. De aceea, în străinătate, autobuzele şcolare sunt galbene.

Albastru este o culoare indicată pentru gameri. Un studiu din Japonia a arătat că persoanele care petrec foarte mult timp jucându-se pe computere sau pe console într-un mediu albastru aveau un ritm cardiac mai regulat decât persoanele care se jucau în spaţii cu pereţi galbeni sau roşii.

Carnea din supermarket este, în general, colorată cu roşu artificial. Producătorii folosesc monoxid de carbon, substanţă care reacţionează cu sângele din carne şi îi conferă culoarea care sugerează prospeţime. 


Articole înrudite