23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Efectul schimbărilor climatice în Munții Alpi poate fi observat din spațiu
Efectul schimbărilor climatice în Munții Alpi poate fi observat din spațiu

Zăpada din Alpii europeni dispare rapid și este înlocuită de vegetație, o consecință observabilă a schimbărilor climatice care pot fi văzută din spațiu, potrivit unei noi cercetări, informează DPA.
Cercetători de la Universitatea din Lausanne și Universitatea din Basel au folosit date satelitare pentru a compila cea mai cuprinzătoare, în opinia lor, analiză a schimbărilor în productivitatea vegetației din Munții Alpi, potrivit unei cercetări apărute recent în revista Science.
Echipa de cercetători, condusă de profesoara Sabine Rumpf de la Universitatea din Basel, a folosit date satelitare pentru a demonstra că vegetația de deasupra lizierei a sporit în aproape 80% din Alpi în ultimele patru decenii din cauza schimbărilor climatice. Acoperirea cu zăpadă se reduce de asemenea.
''Amploarea schimbării s-a dovedit a fi absolut masivă în Alpi'', a spus Rumpf.
''Plantele alpine sunt adaptate la condiții aspre, dar nu sunt foarte competitive'', a spus profesoara Sabine Rumpf adăugând că speciile specializate își pierd avantajul odată cu schimbarea condițiilor de mediu. ''Biodiversitatea unică a Alpilor se află astfel sub o presiune considerabilă''.
Echipa a analizat de asemenea amploarea stratului de zăpadă deasupra lizierei în regiunile situate la o altitudine de peste 1.700 de metri - excluzând ghețari și păduri - și a ajuns la concluzia că stratul de zăpadă a scăzut ''semnificativ'' în aproape 10% din regiune începând cu 1984, o tendință îngrijorătoare, după cum o descriu cercetătorii.
''Analize anterioare ale datelor satelitare nu au identificat o astfel de tendință'', a spus Antoine Guisan, din cadrul Universității Lausanne.
''Timp de mulți ani, măsurătorile la sol au arătat o scădere în ceea ce privește adâncimea zăpezii la altitudini joase'', a spus Gregoire Mariethoz, de asemenea din cadrul Universității din Lausanne. ''Din cauza acestei scăderi, anumite regiuni au devenit în mare parte lipsite de zăpadă''. (sursa Agerpres)


Articole înrudite