25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poliţiştii gălăţeni au început de ieri o amplă campanie de prevenire a faptelor de tâlhărie stradală, fapte care practic înfloresc în anotimpul cald. Preşedintele CJ Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa, şi viceprimarul Radu Cosca au participat alături de cms. şef. Dorin Colidiuc, adjunctul şefului IPJ Galaţi, cms. şef Adrian Dura, cms. şef Marius Rotaru, adjunctul Poliţiei Municipiului Galaţi, ag. pp. Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, cât şi poliţişti de proximitate din Galaţi şi poliţişti din Tecuci şi Târgu Bujor, la lansarea acestei campanii de prevenire în judeţul Galaţi. Campania a fost iniţiată de către Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi are ca scop creşterea gradului de informare a femeilor cu privire la modalităţile de prevenire a tâlhăriilor.
„Campania se va desfăşura în perioada iulie-august 2013, timp în care poliţiştii vor realiza în municipiile Galaţi, Tecuci şi oraşul Tg. Bujor întâlniri cu reprezentantele asociaţiilor de femei, ale firmelor cu un număr mare de angajate şi asociaţiilor profesionale, oferind grupurilor ţintă sfaturi utile pentru prevenirea tâlhăriilor comise prin smulgere. În primele 5 luni ale anului 2013 au fost înregistrate, la nivelul judeţului Galaţi, 39 tâlhării, uşoară scădere în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior, 31 dintre acestea fiind comise în mediul urban, cele mai  multe prin smulgere. 17 dintre autori sunt tineri care acţionează în grup de cele mai multe ori”, a precizat cms. şef Adrian Dura. Conform datelor furnizate de Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor, cele mai multe dintre victimele infracţiunilor de tâlhărie comise în 2012 în judeţul Galaţi au fost persoane de sex feminin (71%).
Tâlharii atacă mai ales între orele 14 şi 22
Victimele tâlhăriilor sesizate în mediul urban au fost preponderent persoane de sex feminin (19), atât minore (3), cât şi majore (16). Cel mai  adesea tâlharii atacă din spatele victimei sau apropiindu-se din sens opus şi smulgând obiectul vizat. Întrucât faptele sunt comise în spaţii deschise, suspecţii au posibilitatea de a se îndepărta cu uşurinţă de victimă, pierzându-se în mulţime sau dispărând pe străduţe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacţiona. Multe dintre tâlhării s-au produs în intervalul orar 14:00 – 22:00, bunurile vizate fiind cu precădere bijuteriile, telefoanele mobile, poşetele şi  genţile.
Locurile aglomerate, ţinta tâlharilor
Nu există un cartier sau o zonă unde astfel de tâlhării sunt mai des întâlnite, susţin oficialii din poliţia gălăţeană.
„Astfel de fapt se petrec mai ales în zonele aglomerate, dar nu există una în care să fie mult mai multe astfel de fapte decât în altele. Chiar dacă pe moment gradul de reţinere în flagrant a celor care fac astfel de fapte este între 12 şi 15%, autorii sunt identificaţi în proporţie de 70%”, a precizat cms. şef Dorin Colidiuc, adjunctul IPJ Galaţi. Deocamdată nu se poate miza pe un grad foarte mare de implicare a populaţiei în momentul în care se petrec astfel de fapte, dar poliţiştii speră că în timp situaţia se va schimba.
„Chiar dacă nu în toate cazurile, martorii intervin în momentul respectiv ei ne dau apoi date preţioase pentru identificarea autorilor”, a precizat ag. pp. Bogdan Cojocaru.
Preşedintele CJ, faţă în faţă cu hoţii şi tâlharii
Dr. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ Galaţi, a fost prezent la iniţierea campaniei anti-tâlhărie în Galaţi, susţinând că se afla acolo în dublă calitate: cea de preşedinte CJ, pentru care siguranţa cetăţenilor e prioritară, dar şi cea de om care a dat piept cu tâlharii, aşa că ştie ce presupune o astfel de experienţă pe propria piele.
„Acum 13 ani, la Bucureşti, în gară, aveam mai multe valize şi am fost pur şi simplu înconjurat de cinci indivizi care încercau să le fure. Nu a sărit nimeni în ajutor, aşa că a trebuit să mă descurc singur. Oamenii nu intervin, uneori, temându-se pentru propria lor siguranţă. Uneori au dreptate, dar asta nu rezolvă nimic. Şi nu doar implicarea în oprirea unei tâlhării poate fi periculoasă, ci şi implicarea în comiterea altei fapte. Recent un cunoscut stomatolog din oraş s-a ales cu oasele rupte deoarece i-a reproşat cuiva că aruncă hârtii pe jos, iar acum câţiva ani, de Paşte, un om a fost înjunghiat şi a murit deoarece îi reproşase cuiva ceva legat de curăţenia într-o scară. Eu am obiceiul să mă implic atunci când se comite o faptă antisocială în faţa mea, dar nu aş putea spune că asta nu mi-a adus probleme”, a povestit Bacalbaşa.


Articole înrudite