25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Situaţie alarmantă din pricina înşelăciunilor prin telefon, care fac şi la Galaţi victimă după victimă. Fie că e vorba de un câştig, un accident, o taxă siuplimentară sau acostarea pe stradă, numărul gălăţenilor vârstnici care sunt victimele înţelăciunilor prin telefoncreşte alarmant. Numai într-o singură zi au fost comise şase astfel de fapte iar trei dintre victime au şi dat banii celor care i-au minţit. Bătrânii au fost sunaţi de persoane care, profitând de teama sau naivitatea lor, s-au dat drept rude sau avocaţi ai unor rude care au nevoie de bani, fie reprezentanţi ai unor companii de telefonie. Poliţiştii gălăţeni au prezentat cazurile a trei gălăţence care au primit telefoanele care urmau să le uşureze buzunarele.    Două dintre persoanele implicate au dat  toţi banii din casă sau bani imprumutaţi de la rude ori de la CAR, dar a treia, fostă comerciantă, a reuşit să îi ţină pe înşelători 2 ore la telefon şi nici nu le-a dat un ban. De la începutul anului în judeţul Galaţi s-au reclamat 61 de înşelăciuni la telefon, după patru metode: câstig, accident, încărcare telefonică sau cost suplimentar şi a patra, mai nouă, acostarea pe stradă. Toate vizează persoanele vârstnice şi care au telefon fix. Doar un singur escroc a fost prins. Victimele au dat minim 1.500 lei şi maxim 25.000 de lei.
Le-au dat toţi banii pe care îi aveau
Una dintre cele trei victime e o femeie în vârstă de 67 de ani, fost funcţionar public.
M-a sunat fiul meu, spunând ca e la spital, la Neurochirurgie, că a făcut un accident şi că intră în sala de operaţie. Mi l-a dat la telefon pe aşa-zisul avocat. M-a mirat că mi-a spus mămico, el nu îmi spune aşa, dar, speriată, nu mi-am dat atunci seama. Avocatul mi-a spus că băiatul meu avea alcoolemie şi a călcat un tânăr şi că şi el şi victima sunt răniţi şi are nevoie de bani să îl apere. Mi-a trimis un bărbat să îi dau banii. A venit la uşă şi i-am dat 10.000 de lei. Îi aveam pregătiţi să refac casa. După ce am dat banii unui domn care mi-a dat chitanţă, mi-am sunat nora, despre care mi s-a spus că e lângă el. Nora mi-a răspuns şi atunci mi-am dat seama că am fost escrocată. Nu realizez cum de am fost aşa naivă”, spunea femeia.
În cel de-al doilea caz s-a folosit o altă metodă, dar similară. În loc de fiu a fost a fost folosit un „nepot” al cărui prieten avea nevoie de bani. Aici victima, o femeie în vârstă, fostă proiectantă, a fost păcălită nu doar să dea banii, ci să şi ia un taxi ca să ducă 2.000 de lei şi 300 de euro, ultimii bani împrumutaţi, unui coleg aflat la nevoie.
Într-un caz escrocii au sunat degeaba
O altă potenţială victimă i-a lăsat pe escroci cu ochii în soare. O femeie în vârstă de 61 de ani, fostă comerciantă, anunţată că a câţtigat 10.000 euro de la o firmă de telefonie, nu a dat niciun ban. I s-a cerut să plătească taxele şi impozitele pentru acea sumă dar femeia şi-a dat seama că aşa ceva nu se face, aşa că a realizat imediat că sunt escroci şi, de pe alt telefon, a sunat la poliţie. După ce au stat pe telefoane şi femeia nu le-a dat niciun ban, escrocii nu au renunţat. La jumătate de oră după ce fosta comerciantă a închis telefonul aşa-zisului reprezentat al companie de telefonie, escrocii au încercat o altă metoda. Au mers pe coarda sensibilă, unul plângând „mami, mami”, dar femeia nu a cedat şi nu a recunoscut că are copii.
Din păcate, nu toţi au procedat la fel. La nivelul Galaţiului au fost 61 de astfel de fapte, ultimele 6 soldate, cu un prejudiciu mare, numai în 24 de ore. Poliţistii fac un apel la populaţie să verifice astfel de informaţii înainte de a da curs şi a plăti sume mari unor necunoscuţi. Din păcate, poliţiştii au prins până acum un singur escroc, deoarece aceştia folosesc telefoane ce au cartele preplătite şi nu pot fi găsite. Majoritatea acestor apeluri vin din penitenciare, de la deţinuţi care au afară complici ce îi ajută să ia banii.


Articole înrudite