28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apariţie inedită a paramedicilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi în halele noi ale Pieţei Centrale din Galaţi. Dotaţi cu un defibrilator, paramedicii au instruit oamenii, fie ei angajaţi, tarabagii ori cumpărători, asupra modalităţii în care se acordă primul ajutor unei persoane care a intrat în stop cardiac.
”Gândiţi-vă că e ca şi cum ai da un restart la un calculator. Acest şoc electric dat de defibrilator ajută cordul să repornească”, le explica Mihăiţă Corciovei, formator paramedic SMURD. Iniţial aparatul e încărcat la 200 Joule, apoi la 300 şi a treia descărcare e la 360 Joule.
Se face acest instructaj deoarece Piaţa Centrală este una dintre cele şapte locaţii din Galaţi unde vor fi amplasate defibrilatoare stradale. Ele sunt achiziţionate din cei 2% oferit de gălăţeni Asociaţiei SMURD Galaţi, care a dotat cu ele Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Un astfel de defibrilator stradal costă în jur de 2.000 euro.
”Suntem oraş-pilot în acest program, primul din ţară unde vor fi montate aceste defibrilatoare stradale. Ele vor fi protejate într-o cutie din lemn. În momentul în care se încearcă folosirea aparatului, imediat este sesizat, printr-un senzor, numărul de urgenţă 112 şi un echipaj porneşte spre locaţia de unde a venit semnalul”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.
Din păcate, un inconvenient este faptul că defibrilatorul ”vorbeşte” doar engleză, aşa că nu toţi ar înţelege ce vrea aparatul să faci pentru a salva o viaţă. Partea bună este că există instrucţiuni clare, aşa că modul de folosire nu e o mare necunoscută, cu puţină atenţie.
”Nu ştiu bine engleză, dar nu a fost foarte greu. Cred că m-aş descurca”, a spus Tudoriţa Biţă, angajată a Pieţei, prima care a fost instruită de paramedici. În piaţă părerile despre utilizarea acestui dispozitiv erau împărţite. ”Ce să zic... E bine să ai aşa ceva, că mereu leşină oameni prin piaţă, dar eu ştiu dacă se vor folosi corect... Eu nu ştiu engleză, nu ştiu dacă m-aş descurca”, spunea Irina Coman, comerciant în piaţă.
Defibrilatoare stradale vor mai fi montate şi la Trecere Bac, pe str. Eroilor nr. 7, la intrarea în clădirea principală, pe strada Brăilei, în două locaţii, una fiind o staţie de autobuz, şi pe str. Domnească.


Articole înrudite