21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Statul vrea sã vândã obligaþiuni denominate în euro cu scadenþã pe 10 ani odatã ce "apare o fereastrã de oportunitate", ca parte a strategiei de prelungire a maturitãþii datoriilor, a declarat ministrul Bugetului, Liviu Voinea, aflat la Viena la o conferinþã Euromoney, într-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
România a vândut marþi obligaþiuni în dolari cu maturitãþi pe 10 ºi 30 de ani, alãturându-se astfel altor state din regiune, precum Letonia ºi Polonia, pentru a profita de costurile mai reduse de finanþare înaintea unei ºedinþe de la sfârºitul lunii ianuarie a Rezervei Federale a SUA (Fed).
"Am încheiat cu emisiunile denominate în dolari pentru acest an, dar vom reveni pe piaþã în prima jumãtate a anului cu o emisiune pe 10 ani, denominatã în euro. Condiþiile din piaþã nu sunt la fel de favorabile cum au fost anul trecut, din perspectiva contextului internaþional, dar treaba noastrã este sã reducem spread-ul", a spus Voinea.
România a vândut marþi obligaþiuni cu scadenþã în 2024 la un randament cu 2,15 puncte procentuale mai ridicat decât cel al obligaþiunilor cu aceeaºi maturitate ale SUA, în timp ce pentru cele cu scadenþã în 2044, diferenþa (spread-ul) s-a situat la 2,45 puncte procentuale. Sumele împrumutate au intrat într-un fond de rezervã (buffer) al Ministerului Finanþelor Publice, care acoperã acum finanþarea deficitului bugetar pentru o perioadã de ºase luni, peste nivelul de patru luni prevãzut în acordul cu FMI, a afirmat ministrul.


Articole înrudite