21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Asta dacã Autoritatea Naþionalã de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va face mai devreme dereglementarea preþului gazelor naturale, dupã cum a anunþat preºedintele instituþiei, Nicolae Havrileþ. Specialiºtii spun cã scumpirile vor avea efecte devastatoare în economie. Inflaþia se va aprinde, iar multe firme vor ajunge în faliment.
România s-a obligat faþã de Comisia Europeanã ºi FMI sã renunþe la preþurile reglementate la gazele naturale în luna octombrie a acestui an. Însã preºedintele Autoritãþii Naþionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Nicolae Havrileþ, susþine cã liberalizarea preþului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea încheia mai devreme faþã de termenul agreat cu FMI. "Dacã la varã preþurile vor fi egale ºi cantitãþile de gaze importate vor fi mai mici decât ce am estimat, existã ipoteza sã liberalizãm piaþa mai repede", a spus Havrileþ.
Potrivit preºedintelui ANRE, atunci când a fost fãcut calendarul de liberalizare s-a luat în vedere un preþ de 500 dolari pe mia de metri cubi de gaz, iar în prezent preþul este de 380 de dolari ºi existã premisele ca la varã sã coste ºi mai puþin.
În urma liberalizãrii preþului gazelor, companiile vor plãti cu pânã la 35 la sutã mai mult pentru gazele naturale, iar acest procent ar putea fi mai mare în 2015, mai spun specialiºtii.


Articole înrudite