16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Din cauza prezenţei băncilor elene, România şi Bulgaria sunt cele mai expuse ţări din zonă la o eventuală ieşire a Atenei din zona euro, consideră analiştii Wall Street Journal, potrivit realitatea.net.
După reuniunea informală a Consiliului European din 23 mai, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România este pregătită, inclusiv legislativ, pentru scenariul ieşirii Greciei din zona euro şi pentru diminuarea riscurilor legate de evoluţiile din această ţară.
Băncile elene deţin aproape 30% din instituţiile bancare din Bulgaria, 20% din împrumuturile acordate şi o treime din depozitele bancare din această ţară. Banca Naţională a Greciei, EFG Eurobank, Piraeus, Emporiki şi Alpha Bank sunt principalele bănci elene de pe piaţa bulgară. Experţii avertizează că Bulgaria, deşi are unul dintre cele mai mici deficite bugetare din Uniunea Europeană, riscă să aibă probleme în sectorul bancar din cauza "păcatelor fiscale" ale Greciei. Banca Naţională şi ministrul de finanţe au dat asigurări că banii care pleacă din subsidiare către băncile mamă din Grecia reprezintă doar o parte a circulaţiei de capital şi nu are legătură cu criza. În plus, pentru Bulgaria, Grecia este o piaţă importantă de desfacere.
Ungaria, al cărui grad mare de îndatorare nu o scuteşte de emoţii, a făcut apel la Polonia, Cehia şi Slovacia pentru a face front comun - în cadrul Grupului de la Vişegrad - în faţa băncilor care încearcă să retragă banii din filialele şi subsidiarele din cele patru ţări. Până acum însă, răspunsul celor trei nu a fost prea entuziast.
În Polonia, care are o economie mai sănătoasă, Guvernatorul Băncii Centrale, Marek Belka, a declarat că autorităţile supraveghează cu atenţie sectorul bancar şi sunt pregătite să intervină cu lichidităţi - euro sau zloţi - în caz de nevoie pentru a sprijini sectorul financiar.


Articole înrudite