02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rata de absorbţie a fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional a fost de 21%, la 1 noiembrie 2012, iar gradul de contractare a fost de 98%, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Marcel Boloş, marţi, la o conferinţă privind implementarea POR.
„În ceea ce priveşte absorbţia din cadrul POR, este programul cu cea mai mare rată de absorbţie - 21,1%, ceea ce reprezintă 786 milioane euro. Gradul mediu de absorbţie pentru România este de 9,67%. Gradul de contractare pentru POR a fost de 98%”, a adăugat Marcel Boloş.
Plăţile efectuate în cadrul Programului Operaţional Regional prin Fondul European de Dezvoltare Regională se ridică la 1,02 miliarde euro, la 1 octombrie 2012, reprezentând 28% din totalul alocat, potrivit datelor prezentate marţi de MDRT.
Peste 970 de proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional au fost finalizate până la 1 octombrie 2012, alocarea prin Fondul European de Dezvoltare Regională ridicându-se la 460 milioane euro.
Peste 3.200 de proiecte au fost contractate, alocarea FEDR fiind de 3,3 miliarde euro.
Potrivit datelor MDRT, 764 de kilometri de drumuri judeţene, centuri ocolitoare, străzi urbane au fost reabilitate, 751 de microîntreprinderi au primit sprijin pentru dezvoltare. De asemenea, până la 1 octombrie 2012 au fost create 40 de unităţi mobile pentru situaţii de urgenţă, 38 de centre sociale au fost reabilitate, modernizare şi echipate, precum şi 63 de unităţi de învăţământ şi au fost create 3.503 de locuri de muncă.
În anul 2011, au fost primite prin FEDR 11,7% din alocări, au fost contractate proiecte în care s-a utilizat 78% din suma alocată şi au fost finalizate proiecte care au utilizat 4,3% din fondurile europene disponibile.
Presuspendarea POR ar putea fi ridicată până la finalul anului
Măsura de presuspendare introdusă de Comisia Europeană pentru Programul Operaţional Regional ar putea fi anulată până la finalul anului 2012, a declarat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Marcel Boloş.
„Sper ca auditul POR să confirme faptul că managementul şi controlul funcţionează şi sper ca măsura de presuspendare să fie ridicată până la finalul anului, pentru că nu este firesc să ni se aplice măsurile corective câtă vreme chiar autoritatea de management nu poate fi acuzată că nu şi-a făcut datoria”, a afirmat Marcel Boloş.
Oficialul a adăugat că MDRT a înfiinţat din august 2012 o direcţie specializată pentru verificarea achiziţiilor publice şi a introdus măsura verificării acestora de către autorităţile locale.
„Nu vreau să arunc responsabilitatea pe umerii nimănui, vreau să subliniez că am făcut totul ca măsura de presuspendare să nu se aplice. Perioada vizată este 2009 - 2011. Pentru a preîntâmpina aceste lucruri, din 1 august am emis acea instrucţiune prin care autorităţile publice locale au trebuit să verifice achiziţiile publice, iar MDRT a înfiinţat o direcţie specializată în verificarea achiziţiilor publice. Exista această cerinţă expresă a UE, să avem măsuri concrete de consolidare a managementului şi controlului”, a spus secretarul de stat.
În data de 26 octombrie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului /MDRT/ anunţa că decontări de cheltuieli în relaţia cu Comisia Europeană (CE) în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro vor fi blocate în urma presuspendării a cinci axe din Programul Operaţional Regional (POR).
Potrivit sursei citate, POR urma să intre în perioadă de presuspendare pentru cinci din cele şase axe: Axa 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, Axa 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Axa 4 - Sprijinirea mediului de afaceri, Axa 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Axa 6 - Asistenţă tehnică, conform notificării Comisiei Europene.
Măsura a fost adoptată de către Comisie ca urmare a unei misiuni de audit derulate la nivelul POR în perioada februarie-mai 2012, în urma căreia au fost verificate achiziţiile publice desfăşurate de beneficiari în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2011 pentru un eşantion de cereri de rambursare în valoare de 90 milioane euro (139 cereri de rambursare), echivalentul a 30,28% din totalul cheltuielilor decontate cu forul european.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a informat, recent, autorităţile române, printr-o scrisoare, că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, legate de transport, dezvoltarea regională şi creşterea competitivităţii economice.


Articole înrudite