02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sectorul privat trebuie să fie implicat în gestiunea fondurilor europene, iar pe zonele unde există deficienţe este nevoie de organisme intermediare private, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.
„Am văzut foarte clar limitele capacităţii administraţiei publice centrale din România. Din punctul meu de vedere, o asemenea structură utilizată până acum nu ne va aduce îmbunătăţiri. Mi se pare foarte clar că e nevoie ca sectorul privat să fie implicat în gestiunea fondurilor comunitare. Pe zonele în care nu s-a performat mai deloc să avem organisme intermediare private. O lecţie absolut esenţială este cea legată de orientare spre rezultate, cu efect multiplicator şi beneficii. În ciuda eforturilor care s-au făcut, din păcate multe proiecte care au fost finanţate nu au acel efect benefic, major, vizibil pentru comunităţile locale sau pentru România, în general. Este foarte clar că eligiblitatea proiectelor sau alegerea acestora trebuie să fie făcute foarte clar, să finanţăm doar proiecte necesare. Altfel, ne vom îmbunătăţi rata de absorbţie, dar doar atât”, a explicat Orban.
Oficialul MAEur a menţionat faptul că un lucru destul de grav la capitolul absorbţiei fondurilor comunitare este legat de reticenţa beneficiarilor de a accesa banii europeni.
„Partea română a început pregătirea pentru perioada 2014-2020 încă de la începutul acestui an. Putem constata faptul că s-au înţeles cerinţele extrem de complicate ale modului în care vor trebui să fie absorbite fondurile europene pentru următoarea perioadă de programare. Sunt foarte multe lecţii pe care trebuie să le învăţăm. Dacă tragem linie şi vedem ce avem bun sau ce insuccese avem, lucrurile sunt negative pentru actuala perioadă de programare, în jur de 10% absorbţie fonduri europene, un pic mai bună pentru zona rurală, de aproape 50%. Dificultăţile pe care le avem ne duc să luăm decizii uneori fără precedent. Dacă ne uităm la reacţia la nivelul beneficiarilor, lucrul care mă surprinde cel mai neplăcut este cel ce ţine de reacţia la nivelul beneficiarilor. Mulţi sunt hotărâţi să nu mai folosească fonduri europene pentru că aceştia consideră acest exerciţiu extrem de complicat”, a afirmat ministrul Afacerilor Europene.
Ministerul Afacerilor Europene /MAEur/ organizează, luni, la Bucureşti, conferinţa de prezentare a documentului referitor la 'Poziţia Comisiei Europene privind elaborarea Acordului de Parteneriat şi a programelor în România pentru perioada 2014-2020'.
Documentul, care expune viziunea Comisiei Europene /CE/ asupra utilizării fondurilor europene în România în viitoarea perioadă de programare 2014-2020 şi stabileşte un număr limitat de priorităţi pe care Uniunea Europeană le consideră deosebit de importante, este detaliat de către reprezentaţi ai mai multor direcţii generale din cadrul Comisiei.
La conferinţă au fost invitaţi reprezentanţi ai ministerelor care fac parte din Comitetul Interministerial pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), ai autorităţilor de management şi ai organismelor intermediare, ai Autorităţii de Audit, Autorităţii de Certificare şi Plată (ACP), precum şi reprezentanţi ai mediului socio-economic, academic şi ai societăţii civile implicaţi în procesul de programare a fondurilor europene alocate României în perioada 2014-2020.


Articole înrudite