15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia de porumb din acest an va fi cu 60% mai mică faţă de nivelul anului trecut, estimările arătând că în acest an vor fi pierderi importante la floarea soarelui şi la porumb, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
"Încă nu aş vrea să mă pronunţ pentru că deocamdată sunt doar estimări şi nu aş vrea să dăm cifre înainte de a finaliza recoltarea pentru că asta ar influenţa cu adevărat preţurile. Recoltatul se va finaliza însă în câteva săptămâni'', a spus Constantin.
În ceea ce priveşte producţia de grâu, ministrul Agriculturii a precizat că în acest an s-au recoltat 4,99 milioane de tone, deşi media ultimilor trei an a fost 5,3 milioane tone. "Nu putem compara cu 2011, când a fost un an de excepţie şi producţia a fost mult mai mare'', a adăugat Constantin.
În 2011, România a obţinut o producţie de porumb de 11,666 milioane tone, de pe o suprafaţă de 2,613 milioane hectare, situându-se pe primul loc din Uniunea Europeană (UE), după suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţie, după Franţa.
Ministerul Agriculturii a anunţat că suprafaţa totală afectată de secetă în acest an a fost de peste 3,7 milioane hectare, din care culturile de primăvară au reprezentat 1,7 milioane de hectare.Culturile cele mai afectate de secetă sunt porumbul, cu 81,2% din totalul suprafeţei cu culturi de primăvară afectate de secetă şi floarea-soarelui cu 45,8%.
Potrivit Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), pierderile înregistrate din cauza secetei la producţia de cereale din România se ridică în acest an la 2,5-3 miliarde de euro, producţia medie la hectar fiind în scădere în acest an la floarea soarelui cu 50%, iar la porumb cu 80%, comparativ cu anul 2011.


Articole înrudite