Guvernul va aloca 0,4% din PIB-ul României întreprinderilor mici şi mijlocii, iar programul de minimis este parte a acestui proiect, a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.
Primele 33 de companii care au accesat finanţări prin programul de minimis au semnat acordurile de finanţare marţi, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului Florin Jianu.
Înscrierea în cadrul schemei de ajutor de minimis s-a realizat on-line în perioada 15 - 24 ianuarie 2014, punctajul obţinut în urma evaluării electronice fiind dat în funcţie de cheile de interes ale Guvernului, precum numărul locurilor de muncă nou create, sectorul de activitate, locul implementării proiectului (rural, zonă defavorizată, urban).
„Pe lângă acest program, vom demara de săptămâna viitoare o caravană prin care dorim să promovăm la nivel naţional obiectivele legii IMM-urilor care a fost votată de Parlament săptămâna trecută”, a specificat Florin Jianu.
Pe durata înscrierii în cadrul schemei de minimis au depus planuri de investiţii în vederea obţinerii finanţării 7.138 aplicanţi, au fost verificate până în prezent 566 şi acceptate la finanţare 263 de planuri de investiţii. Începând cu data de 16 aprilie 2014, oficiile teritoriale vor semna primele 263 de acorduri de minimis pentru acest an.
Bugetul total alocat schemei de ajutor de minimis este de 500 milioane lei, din care 250 milioane lei aferente anului fiscal 2014 şi 250 milioane lei aferente anului fiscal 2015. Numărul minim estimat de IMM-urile beneficiare de ajutor de minimis este de 1.100 beneficiari, din care 550 pentru anul 2014. Cu toate acestea, din planurile evaluate până în prezent, din diferenţele de sume nerambursabile solicitate, numărul minim de beneficiari va creşte per total la 1.250. Suma maximă de finanţare pentru un proiect este de 100.000 de euro pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi, reprezentând maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile.