Şi în 2012, China rămâne motorul economic al lumii, chiar dacă nu se mai poate vorbi despre un boom ca în anii precedenţi. Rata creşterii economice a statului asiatic va fi de sub 10 la sută, spun specialiştii.
Inflaţia, scăderea exporturilor şi o piaţă imobiliară foarte instabilă crează dificultăţi Chinei, care se pregăteşte anul acesta de o schimbare la vârfurile puterii.
Toamna trecută a fost un anotimp al cifrelor economice slabe pentru Beijing, care a trebuit să accepte faptul că pentru prima oară în trei ani, producţia industrială chineză a scăzut. Nici exporturile n-au stat mai bine, iar inflaţia, cu toate că a înregistrat o uşoară scădere, a continuat să rămână ridicată - 4,2 la sută, scie Deutsche Welle.
Din păcate, nici anul 2012 nu arată prea bine pentru chinezi, care se văd traşi în jos de criza datoriilor din Europa, cel mai important partener comercial al Beijing-ului.
Þinând cont de conjunctura economică globală, Banca Mondială estimează o creştere economică de "doar" 8,4 la sută pentru China în 2012. Procentul, care pare mare în lumina problemelor economice ale Europei, este de fapt cel mai scăzut din ultimii zece ani, în care China ne obişnuise cu o creştere de peste 10 la sută a economiei sale.
"Eu analizez dezvoltarea Chinei în 2012 în cheie pozitivă", spune directorul Băncii Industriale din Shanghai, Lu Zhengwei. Şi totuşi, "China va trebui să facă faţă unor încercări grele anul acesta. Creşterea economică va fi de 9 la sută, iar economia în sine va continua să rămână stabilă în măsura în care nu vor apărea schimbări politice. Totuşi, două lucruri mă îngrijorează: piaţa imobiliară şi cursul de schimb al yuan-ului", a mai spus Zhengwei.
Instabilitate pe piaţa imobiliară
După ani de creşteri spectaculoase, pe piaţa imobiliară chineză preţurile au început să scadă. Dacă situaţia se agravează, cele 8-9 procente de creştere economică vor rămâne doar pe hârtie. La fel s-ar putea întâmpla şi dacă yuan-ul va continua să crească, fapt care ar scumpi produsele firmelor chineze pe piaţa mondială, împingându-le pe acestea din urmă la dezastru, mai precizeaza Deutsche Welle.
Cu toate acestea, Statele Unite cer Chinei să opereze o apreciere a monedei sale, care ar fi în acest moment, conform Washington-ului, depreciată în mod artificial.
Este greu de crezut că Beijing-ul va da curs acestei recomandări într-un an în care stabilitatea şi creşterea economică sunt priorităţi absolute. Autorităţile chineze vor încerca mai degrabă să stimuleze consumul intern, reducând dependenţa de exporturi. În plus, cred specialiştii, 2012 va fi un an al conflictelor economice între China şi Statele Unite.
Să vină chinezii!
Confruntate la rândul lor cu probleme masive, statele UE îşi pun speranţele în investiţiile chineze, vitale pentru companiile europene însetate de capital pe timp de criză. Pentru Germania de pildă, unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii, China va deveni a doua piaţă de desfacere pentru produsele sale.
Conducerea chineză are în faţă un an greu. Inegalităţile sociale au atins cote alarmante, iar protestele s-au înmulţit. Cum însă la toamnă conducerea chineză se va schimba, cuvântul de ordine este stabilitatea.