Un control de la Bucureşti, efectuat de către mai mulţi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Pensii, a scos la iveală fraude în ceea ce priveşte acordarea pensiilor de invaliditate, la nivelul judeţului Galaţi. Cu sprijinul angajaţilor din sănătate, complici într-o adevărată reţea de fabricare a unor dosare destinate obţinerii de pensii de invaliditate, sute de gălăţeni, bolnavi doar pe hârtie, au încasat bani frumoşi de la stat datorită unor afecţiuni inventate. Corpul de control al Casei Naţionale de Pensii a descoperit că nu mai puţin de 658 de dosare de pensie de invaliditate nu aveau şi dosar medical, în timp ce 125 de cereri de pensie de invaliditate nu aveau ca suport acte medicale care să ateste veridicitatea diagnosticului.
Prejudiciu de circa 1,8 milioane de lei
Prejudiciul adus statului se ridică la aproape 1,8 milioane de lei, potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii Galaţi, care au precizat că instituţia a formulat plângeri penale pentru nu mai puţin de 82 de cazuri în care s-a solicitat acordarea de pensii de invaliditate fără a se stabili, în primul rând, gradul de invaliditate al beneficiarului. De asemenea, 32 de gălăţeni, pensionaţi pe caz de boală, nu mai primesc, încă din luna august, pensie, iar alţi 50 – propuşi pentru obţinerea de pensii de invaliditate - au fost respinşi.
Asistentă cercetată pentru fals şi uz de fals
Conducerea Casei Judeţene de Pensii Galaţi a formulat plângere penală împotriva asistentei Luminiţa Gabriela Tirim, după ce, în urma unor sesizări, reprezentanţii instituţiei au constatat că la Cabinetul de expertiză medicală numărul 4 din Galaţi, unde aceasta îşi desfăşura activitatea, erau întocmite dosare pentru pensii de invaliditate fără suport legal. „Directorul executiv al instituţiei a formulat plângere penală împotriva numitei Tirim Luminiţa Gabriela pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals”, se arată în raportul Casei Judeţene de Pensii Galaţi destinat Instituţiei Prefectului.
Medicul expert al asigurărilor sociale dr. Doina Fedulov a constatat că în „fabricarea” dosarelor de invaliditate au fost folosite, printre altele, formulare fotocopiate, care prezentau modificări cu privire la datele de identificare ale persoanei. De asemenea, au fost descoperite modificări ale unor concluzii ale medicului expert.