23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Domnule Avocat al Poporului,
Subsemnatul, dr.ing. Momanu Gheorghe - domiciliat în oraşul Galaţi, cartierul Þiglina 2 (...), ţin să vă aduc la cunoştinţă faptul că Legea nr.260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor - ca fenomene (dezastre) naturale - este neconstituţională, chiar dacă în textul CONSTITUÞIEI ROMÂNIEI (2003) n-am găsit un articol pe care să-l invoc, în mod expres, în acest sens.
Argumentul, pe care îl aduc pentru a susţine că această lege este neconstituţională este următorul: nu poate fi constituţională o lege care are la bază înşelăciunea - aşa cum este ea definită de art.215 din Codul Penal Român: «Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase (...), în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust (...)»! Or, prin Legea 260/2008, tocmai aceasta se face atunci când se hotărăşte că toate locuinţele din România sunt supuse riscului celor 3 fenomene menţionate şi, deci, trebuie asigurate.
Marea majoritate a locuinţelor din România nu sunt supuse nici unui risc de acest fel. Spre exemplu, apartamentul în care locuiesc se găseşte situat la etajul 2, într-un bloc de locuinţe amplasat pe cea mai înaltă platformă a municipiului Galaţi, pe un teren în care istoria nu menţionează să se fi produs inundaţii sau lunecări de teren - şi nici în viitor nu există premise că ar putea avea loc astfel de fenomene - iar blocul este realizat cu o structură de rezistentă, alcătuită din diafragme şi planşee din beton armat monolit - structură reputată a fi foarte rezistentă atât la tasări de teren cât şi la cutremure. O dovadă o constituie însuşi faptul că blocul s-a comportat excelent - în cei 50 de ani de existenţă - la toate cutremurele care au avut loc.
În situaţia blocului menţionat se găsesc toate locuinţele execute din fondurile statului, mai ales cele executate după cutremurul din 1977, dată de la care autorizaţii de construire n-au fost eliberate decât pentru terenuri sigure iar construcţiile au fost proiectate şi executate respectând normele corespunzătoare gradului de risc seismic al zonei de amplasare.
În consecinţă, vă rog să sesizaţi Parlamentul României precum şi pe primul ministru al României, cât se poate de repede, cu aspectele pe care vi le-am expus, în scopul de a fi corectată legea despre care am vorbit”.
Cu deosebită stimă, 
Dr.ing. Gheorghe Momanu


Articole înrudite