24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aceasta este deviza sub care se va desfăşura în cursul acestui an Ziua internaţională a sănătăţii şi securităţii în muncă, marcată anual pe 28 aprilie, eveniment organizat de către Organizaţia Internaţională a Muncii. Scopul acţiunii este acela de a preveni accidentele de muncă şi bolile profesionale la nivel global.
În 28 aprilie 1996, delegaţii sindicatului "Global Union" au comemorat, pentru prima dată, victimele accidentelor de muncă, promovând în acest fel asigurarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos, iar din anul 1996 această zi a devenit Ziua internaţională pentru comemorarea victimelor accidentelor de muncă.
Tema din acest an a Zilei internaţionale pentru securitate şi sănătate în muncă este promovarea sănătăţii şi securităţii în muncă într-o economie verde. A fost lansat conceptul locuri de muncă verzi, care defineşte acele locuri de muncă ce trebuie să fie caracterizate de munca decentă, spre exemplu locuri de muncă bune, care să ofere salarii adecvate, condiţii de muncă sigure, stabilitatea locului de muncă, perspective rezonabile pentru carieră şi respectarea drepturilor lucrătorilor. Munca decentă, prin reducerea emisiilor, deşeurilor şi poluării şi prin conservarea şi restaurarea ecosistemelor, contribuie direct la reducerea impactului asupra mediului a întreprinderilor, sectoarelor economice sau economiei în general. Chiar dacă anumite locuri de muncă sunt considerate “verzi”, tehnologiile folosite pot să nu fie deloc “verzi”.
„Un loc de muncă real verde trebuie să includă securitatea şi sănătatea în toate fazele, plecând de la momentul de proiectare, continuând cu celelalte etape: achiziţie, operare, întreţinere, sisteme de certificare de achiziţii publice, precum şi standardele de calitate în domeniul SSM. Acest lucru este important în special în sectoare precum construcţii, reciclarea deşeurilor, producerea de energie solară şi de prelucrare a biomasei”, a explicat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.
Pentru a marca această zi, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi va desfăşura acţiuni atât la sediul propriu cât şi la sediile angajatorilor cu pondere în economia judeţului, la care vor participa conducători de unităţi, reprezentanţi ai serviciilor interne şi externe de prevenire şi protecţie, lucrători desemnaţi, membri ai comitetelor de securitate şi sănătate în muncă, reprezentanţi ai sindicatelor, inspectori de muncă. Pe lista subiectelor discutate se vor afla riscurile profesionale ale locurilor verzi, ecologizarea sectorului de construcţii, riscuri profesionale asociate producerii energiei solare prin utilizarea panourilor foto-voltaice.


Articole înrudite