15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Privatizarea Sidex, dată ca exemplu negativ
Privatizarea Sidex, dată ca exemplu negativ
Acest lucru reiese dintr-un comunicat de presă remis recent de conducerea Cartel Alfa agenţiei Mediafax şi în care sindicaliştii acestei confederaţii sindicale solicită modificarea regulilor şi principiilor legate de modalitatea în care au loc privatizările. Cu menţiunea că acest comunicat de presă nu ne-a parvenit prin intermediul conducerii locale a confederaţiei sindicale, care este extrem de discretă atunci când este vorba să popularizeze anumite puncte de vedere critice sau acţiuni de protest organizate de confederaţia respectivă, precizăm că în comunicatul de presă remis de Cartel Alfa se precizează care sunt solicitările către Guvernul Ponta, în condiţiile în care metalurgia se confruntă cu anumite probleme iar privatizarea Oltchim naşte controverse şi nemulţumiri în rândul salariaţilor societăţii, care nu doresc vânzarea unităţii.
„Vă solicităm ca, în procesele de privatizare, guvernul să se asigure că acele companii privatizate îşi vor continua activitatea pe termen lung, evitându-se situaţiile în care cei care cumpără acţionează preponderent în scopul recuperării investiţiei şi în direcţia închiderii activităţii, pentru a elimina concurenţa din sectorul de piaţă deţinut de aceasta. Edificator este cazul de la Tepro Iaşi, dar şi recenta evoluţie a situaţiei la Combinatul Siderurgic Galaţi, precum şi cazurile recent apărute la companiile deţinute de Mechel şi, în particular, Uzina de la Câmpia Turzii", se arată în documentul transmis de către conducerea Cartel Alfa agenţiei Mediafax.
Sindicaliştii afirmă că privatizarea trebuie să permită realizarea fluxului de producţie, şi nu vânzarea pe bucăţele, care pune în pericol activitatea, dând ca exemplu vânzarea Oltchim separat de Arpechim, lipsa majorării de capital şi vânzarea creanţelor tot separat. CNS „Cartel Alfa” mai solicită renunţarea la privatizări prin vânzare imediată, ceea ce dă posibilitate speculaţiilor, sugerând ca acestea să se facă, în prima fază, prin aport de capital până la 49 la sută, cu cedarea administrării pe cinci ani. Sindicaliştii îi amintesc premierului Ponta că problema ocupării forţei de muncă, implicit crearea de locuri de muncă, este marea bătălie pe care trebuie să o ducă.
„În acest sens, ar trebui declanşată o dezbatere publică, în principal cu partenerii sociali reprezentativi, cu toate partidele politice parlamentare, pentru a găsi soluţii şi a avea continuitate în aplicarea lor. Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social este o instituţie care trebuie folosită în acest scop. Unul dintre subiecte ar putea fi discutarea măsurilor de acordare a unor preţuri preferenţiale pentru marii consumatori, dar cu condiţionări clare, unele obligatorii: interzicerea revânzării, asigurarea unei producţii proprii minime şi asigurarea unui număr minim de personal”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Semnalul de alarmă tras de sindicaliştii de la Cartel Alfa legat de privatizările din România este unul lăudabil, dar nu este de ajuns să rămână doar la nivelul unei scrisori deschise şi poate ar fi trebuit tras şi atunci când s-a privatizat Combinatul, care în cei zece ani de la privatizare a ajuns o simplă făbricuţă. Ar fi fost lăudabil dacă sindicaliştii de la Cartel Alfa ar fi făcut o acţiune concretă atunci când, în cursul acestei veri, a început închiderea UPSRS de la ArcelorMittal Galaţi, singurii care au ieşit atunci în stradă, cerând oprirea închiderii acestei uzine, fiind sindicaliştii de la Solidaritatea, conduşi de Gheorghe Tiber, care a lansat în zadar o invitaţie şi liderilor de sindicat afiliaţi la Cartel Alfa, şi aici ne referim în principal la sindicatul Siderurgistul din Combinat, de a participa la acţiunile respective.

Sindicaliştii de la Siderurgistul protestează vineri la Câmpia Turzii

Deşi nu au organizat nicio acţiune de protest atunci când s-a decis în cursul acestei veri închiderea UPSRS de la Combinat, neavând la acea vreme nici măcar o poziţie publică critică legată de moartea unei noi uzine de pe platforma siderurgică, o delegaţie de reprezentanţi ai sindicatului Siderurgistul de la Combinat vor fi prezenţi vineri, potrivit informaţiilor noastre, la mitingul şi marşul de protest organizat la Câmpia Turzii de liderii FSS Metarom. Protestul are loc în semn de nemulţumire faţă de faptul că 800 din cei 1.000 de angajaţi ai laminorului ar urma să fie disponibilizaţi. Procesul de reducere a numărului de angajaţi a început acum câteva luni, dar liderii de sindicat au decis să protesteze în momentul în care lucrurile par a fi tranşate definitiv. Rămâne de văzut cât de eficientă se va dovedi această acţiune, lăudabilă de altfel, şi anume dacă va conduce la schimbarea deciziei conducerii unităţii.

Articole înrudite