Ministerul Sănătăţii organizează până la sfârşitul acestei luni o serie de videoconferinţe care au ca rol discuţii pe seama noului pachet minim bazal de servicii medicale. Pornit de la principiul „să oferim fiecăruia un minim de servicii medicale, în funcţie de buget”, Ministerul Sănătăţii vrea ca până la sfârşitul lunii să audă propunerile din teritoriu. La Galaţi, la videoconferinţă participă şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea şi dr. Elena Vrabie, directorul Casei de Asigurări de Sănătate. În funcţie de tema abordată, de la medicină primară la cea de urgenţă, au participat sau vor participa şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale şi compartimentelor vizate. Deocamdată s-a discutat pe tema medicinei de familie şi a ambulatoriilor. Şi la medicina de familie şi la ambulatoriu se delimitează o nouă împărţire a tipului de consultaţii. Nu vor mai fi consulataţii şi doar atât, ci consulaţii scurte sau complexe, la medicul de familie, şi consultaţii de nivel A, scurte, nivel B, standart, şi nivel C, complexe, în ambulatorii.
Prevenire şi consultaţii după vârstă
Prevenirea va intra în atenţia medicilor de familie, care va trebui să aibă şi mai clar această sarcină. În plus, la medicul de familie, dacă până la 40 de ani mergem va trebui să mergem la un control preventiv o dată la trei ani, după 40 ar trebui să mergem anual. Nu există, deocamdată, nicio precizare legată de eventualele măsuri ce se vor lua împotriva celor care nu vin la controalele preventive. Evident, aici nu intră în discuţie cei care au boli cronice. Dr. Elena Vrabie a fost de părere că plasarea accentului pe prevenire este o măsură foarte utilă, mai ales dacă ne gândim la rolul redus pe care aceasta îl are acum. Dr. Valentin Boldea consideră că ar trebui totuşi să fie mai clar delimitate serviiciile de care beneficiază asiguraţii şi cele de care beneficiază neasiguiraţii, deoarece acum pot apărea confuzii, pe actualul proiect.
Mai mulţi bani la ambulatoriu, mai puţini la spitale
Ministrului Eugen Nicolaescu a precizat că doreşte mărirea numărului consultaţiilor acordate în ambulatoriile de specialitate. Din acest motiv a şi crescut finanţarea cu 40%faţ de anul 2013. „Dorim ca tot mai multe consultaţii să nu se realizeze în spital, prin internare continuă, ci în ambulatoriul de specialitate al spitalului, pe care să-l dezvoltăm tot mai mult. Ambulatoriul de specialitate există şi în forma cabinetelor medicilor specialişti. Putem trata mai multe cazuri pentru că avem o finanţare mai bună”. Astfel se va face şi economie. Ministrul Sănătăţii a precizat că vor fi transferate mai multe servicii medicale către ambulatorii. Decontarea serviciiilor medicale efectuate în ambulatoriu este de 20 de ori mai ieftină decât tratarea aceleeaşi persoane, cu acelaşi diagnostic, în spital. Evident, nu intră aici cazurile ce pot fi rezolvate doar în spitale. Ministerul Sănătăţii mai spune că o serie de proceduri vor fi decontate de către Casa de Asigurări suplimentar, astfel încât furnizorii de servicii medicale să fie stimulaţi să le realizeze şi să le contracteze. Aici ar intra colonoscopia şi endoscopiile.
Videoconferinţele vor continua şi în zilele următoare, cu alte teme.