14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ortopedia, punctul forte al Spitalului municipal „Anton Cincu” Tecuci
Ortopedia, punctul forte al Spitalului municipal „Anton Cincu” Tecuci
Spitalul municipal „Anton Cincu” Tecuci este o unitate spitalicească cu destule lipsuri, mai ales în ceea ce priveşte medicii de specialitate, însă la nivelul conducerii au loc o serie de discuţii privind atragerea de tineri medici specialişti, care să asigure un act medical de calitate şi care să scutească pacienţii de drumuri împovărătoare la zeci de kilometri pentru a avea parte de o consultaţie. Una dintre marile lipsuri ale bătrânului aşezământ medical tecucean, ortopedia, a fost „completat”, prin angajarea unui medic primar ortoped, dr.Claudiu Zară, care în cele câteva luni de la venirea în spitalul tecucean a reuşit să facă adevărate minuni pentru pacienţi. Până la sosirea ortopedului, în cadrul secţiei chirurgie erau rezolvate doar cazurile minore, acum însă la Tecuci sunt trataţi pacienţi cu grave afecţiuni ortopedice, lunar la secţia chirurgie fiind internaţi între 60 şi 80 de pacienţi, aceştia fiind nu numai din Tecuci şi localităţile limitrofe, ci chiar şi din alte zone: Brăila, Adjud, Bacău, Vaslui, Drobeta Turnu Severin. Amănunte privind activitatea în acest domeniu ne-au fost oferite de către dr.Claudiu Zară: „Sunt la spitalul din Tecuci de la data de 1 decembrie 2011 şi pot spune că în aceste câteva luni de activitate am efectuat intervenţii chirurgicale de la cele mai simple la cele mai complicate. Am desfăşurat o activitate chirurgicală intensă în domenii dificile, având în această perioadă cazuri de tumori osoase, TBC osteo-articular, calus vicios... Am realizat şi o serie de endoproteze de şold, genunchi şi cot... acestea însă pot fi şi pentru umăr sau gleznă. De asemenea, în cadrul secţiei de chirurgie reuşim să rezolvăm cu succes patologia genunchiului prin artroscopie, în cazuri de ruperi de menisc, ligamento-plastie şi altele”.
Cea mai mare adresabilitate vine din partea pacienţilor tineri, cu vârsta cuprinsă între 38 şi 45 de ani, care necesită proteză de genunchi sau endoproteză de şold. Numărul de astfel de cazuri este destul de mare, numai că marele „of” al pacienţilor este acela că, deşi sunt asiguraţi, nu beneficiază de reducere a costurilor protezelor sau endoprotezelor.
„În cele câteva luni de activitate am avut peste 30 de proteze, doar că marea problemă a pacienţilor este ceea că sunt nevoiţi să îşi plătească singuri protezele, iar costurile acestora sunt destul de mari, între 2.000 şi 5.000 lei. Managerul spitalului a luat legătura cu Casa de asigurări de sănătate, însă pentru moment nu putem obţine finanţate, având în vedere că nu există un istoric în spate. Probabil pacienţii vor avea posibilitatea de a beneficia de astfel de proteze subvenţionate din anul următor, până atunci însă trăim cu speranţa că o rectificare bugetară ar putea salva şi o parte dintre problemele pacienţilor tecuceni care au nevoie urgentă de proteze”, a concluzionat dr.Claudiu Zară.

Articole înrudite