24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
INETOF, care s-a numit mai târziu ELNAV, a fost  înfiintată în 1976, iar în 1978 a fost realizată prima sarjă de aliaj neferos pentru turnarea primei elice navale şi a pieselor navale. Unitatea a fost deschisă în ideea ca industria navală din România să obţină o serie de piese turnate din oţel şi fontă, piese forjate mici, toate de mică serie şi de configutaţii diferite, care se executau de regulă în atelierele şantierelor, la un cost şi productivitate scăzută. Dar cele mai importante produse din profilul întreprinderii erau elicele navale de toate dimensiunile.
Sufletul producţiei de elice a INETOF era la acea dată Mircea Roibu, specialistul cu gândire inovativă  care a contribuit la introducerea în ţară a tehnologiei şi echipamentelor japoneze în acest domeniu.
Istoria firmei după 1989 urmareşte, într-un fel, evoluţia industriei  româneşti, în general (în 1989 Elnav avea 1.100 de angajaţi, iar în 2005 numarul acestora a ajuns la 250), în prezent fiind închisă. S-a considerat că este bine să se rememoreze ceea ce s-a întâmplat cu această investiţie deosebită, eveniment ce va avea loc vineri, ora 16, la Hotel Galaţi, etaj 9.
Mircea Roibu, iniţiatorul acestei dezbateri, deşi într-o stare de sănătate precară, va prezenta lucrarea „INETOF/ ELNAV - aparitie, productie, dispariţtie”. Inginerul Anton Praisler va prezenta o scurtă istorie a elicelor pentru nave. Vor mai lua cuvântul foştii directori ai firmei: Laurentiu Harbuz, Nicolae Ciocan, Gheorghe Cernov, Cornel Brandabur şi inginerul care a coordonat realizarea investiţiei, Paul Popa. Sunt invitaţi la dezbatere câţiva dintre specialiştii care au lucrat la INETOF: Eugen Iordache, Menelau Veliche, Lucian Botezatu, Nicolae Miron, Valentina Perianu, Gabriel Ene şi Grigore Micu.

Articole înrudite