21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi şi-a deschis porţile pentru o nouă expoziţie de excepţie, în care sunt prezentate operele pictorului Ion Sălişteanu, un omagiu celui care a realizat peste 4.000 de lucrări, cu teme care se referă la arta medievală şi bizantină, dar şi teme legate de tradiţie şi modernitate. În acest moment multe dintre tablourile sale au intrat în colecţii şi muzee din ţară şi străinătate. Cariera realizată la catedră, începută în anul 1955 la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, a ghidat de-a lungul ultimei jumătăţi de secol nenumăraţi artişti care au îmbogăţiţ patrimoniul cultural românesc.
Evenimentul ”Ion Sălişteanu. In memoriam” a fost deschis de fiica marelui artist, Oana Sălişteanu, profesor universitar doctor la Universitatea Bucureşi, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine. Gălăţenii vor putea vizita universul marelui pictor timp de trei săptămâni.
O nouă latură în arta lui Ion Sălişteanu
Oana Sălişteanu ne-a arătat ce a însemnat tatăl său pentru pictura românească şi ne-a dezvăluit ce înseamnă acest turneu de expoziţii: ”Pentru familia mea reprezintă cel mai frumos omagiu pe care îl putem aduce în memoria tatălui meu. Atât timp cât voi avea sânge în mine voi lupta ca aceste expoziţii să fie deschise peste tot în ţară, ca ţara să îl păstreze în amintire aşa cum a fost el. Galaţiul are o particularitate: pe lângă muzeul extraordinar de frumos, aici a fost şi ultima expoziţie a tatei, ţinută în noiembrie 2011. Expoziţii permanente sunt la Piteşti, Reşiţa, Caransebeş şi Călăraşi, urmând să se deschidă la Bistriţa şi Timişoara. Cred că tata ar fi fost tare bucuros de ceea ce am început astăzi aici”.
Directorul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, Gheorghe Andreescu, ne-a explicat ce înseamnă pictura lui Sălişteanu: ”Pictura lui Ion Sălişteanu trezeşte sentimente noi, acesta descoperă monumentalitatea. Ce mai face marele pictor? Face din noi admiratori, lasă pentru cultura noastră o imensă creaţie atât ca număr de lucrări cât şi din punct de vedere al calităţii. Aceste ne dezvălui o nouă latură, cea sentimentală, ne arată frumuseţea de a crea şi de a ne juca cu modele”.


Articole înrudite