15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În viitor asistenţii sanitari rromi ar putea trece în subordinea consiliilor judeţene, conform unei propuneri provenite din partea comunităţii rrome gălăţene, susţinută în acest demers şi de autorităţile judeţului, preşedintele CJ Eugen Chebac, precum şi a Prefecturii.
În prezent, deşi asistenţii sanitari, şcolari şi mediatorii rromi primesc lefurile de la bugetul de stat, aceştia se află în subordinea directă a primăriilor tuturor localităţilor. Subordonarea a fost gândită în acest fel la momentul apariţiei asistenţilor rromi, pentru a exista o legătură cât mai strânsă între comunitatea rromă din fiecare localitate şi autorităţile respective. Conform legislaţiei în vigoare, un asistent sanitar are arondaţi 800 de beneficiari. Deşi din cei circa 600 de asistenţi sanitari la nivel naţional cei mai mulţi se află la Galaţi, avem în continuare deficit de personal raportat la numărul de beneficiari. Deficitul este mult mai mare în alte judeţe, situaţie care se poate explica şi printr-o implicare mai slabă a comunităţilor rrome în legăturile cu autorităţile, comparativ cu cele gălăţene. Cu toate relaţiile apropiate dintre rromi şi autorităţi, una foarte bună fiind cea din muncipiul reşedinţă de judeţ, situaţia este diferită în unele localităţi ale judeţului nostru. Au apărut de-a lungul timpului oarecare divergenţe între edilii localităţilor şi asistenţi, edilii dorind să îi îndepărteze pe cei care ocupaseră locurile respective în urma pregătirii de specialitate încheiate cu concursurile pentru ocuparea posturilor. Conflictele a trebuit să fie mediate de cele mai multe ori de autorităţi superioare celor din unităţile teritoriale respective. Anterior, o astfel de situaţie s-a înregistrat la Târgul Bujor, iar în prezent o alta a apărut la Iveşti, unde cele 2 asistete sanitare au intrat în divergenţe cu primarul. Subprefectul Daniel Tudorache a promis, la recenta şedinţă a Biroul Judeţean pentru Rromi, că va media şi noul conflict apărut. Astfel se justifică subordonarea asistenţilor de la nivelul judeţului. Mai mult, activitatea asistenţilor sanitari, educaţionali, precum şi a mediatorilor este una presărată cu destul de multe conflicte cotidiene, doar prin activitatea cu beneficiarii, iar suprapunerea peste acestea a unor neînţelegeri cu autorităţile pot face ineficiente demersurile de incluziune ale rromilor, la care contribuie asistenţii.
Măsura face parte din demersurile autorităţilor gălăţene de la nivelul Consiliului Judeţului şi Prefecturii privind incluziunea cetăţenilor de etnie rromă, parte integrantă a strategiei de dezvoltare a judeţului.


Articole înrudite