21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poezia – terapie tămăduitoare pentru suflet
Poezia – terapie tămăduitoare pentru suflet
Poezia religioasă îşi scrie un nou capitol prin poetul Gheorghe Burlacu - un om născut pe plaiurile dobrogene, în comuna Niculiţel -, care a ajuns la al şaselea volum, ”Terapii Tămăduitoare de suflete”. Acesta revine în viaţa culturală gălăţeană după o pauză de doi ani, cu ocazia împlinirii frumoase vârste de 73 de ani, primele 5 volume fiind scoase în perioada 2003-2010. Încercările pe care i le-a oferit viaţa la începutul anilor 2000 l-au determinat să creeze poezie pentru mângâierea sufletului şi să aducă un strop de linişte şi pace în inima cititorului. Un om care avut şansa de a vedea lumea în toată splendoarea ei datorită meseriei de ghid turistic, încearcă prin poeziile sale să îşi pună sufletul pe masa cititorului şi să devină ghidul nostru în căutarea lui Dumnezeu.
Ultimul volum lansat cuprinde un număr mare de creaţii faţă de celelalte volume, având cinci capitole, dar şi un capitol de maxime şi cugetării autointitulate ”Burlacisme”.
”Într-o lume rătăcită, bântuită de păcatele unei existenţe agitate şi mereu nesigure, în care busola valorilor morale este grav avariată, acest adevărat pelerin pe căile Domnului nu se dezice şi surprinde cititorul prin perseverenţa cu care cultivă marile valori morale ale omeniei şi umanităţii: cinstea, cumpătarea, răbdarea, dragostea şi iubirea aproapelui şi, mai presus ca orice, credinţa în Dumnezeu. (...) În ceea ce priveşte calitatea, autorul progresează, rămânând adeptul versului clasic, fărănici un fel de influenţe ale modernismelor şi modelor trecătoare, care sunt mai puţin gustate şi acceptate de mare masă a cititorilor”, scrie profesorul Anton Matei Florescu
”Îmi pun sufletul pe tavă”
Poetul Gheorghe Burlacu şi-a descoperit pasiunea pentru poezie încă din vremea copilărie, dar abia acum, când s-a retras din activitate, aşterne gândurile şi ideile în rime pentru suflet. Tot ce a scris a fost din pasiune, fără să scoată profit sau să urmărească vreo recunoştere, totul a venit de la sine, devenind cetăţean de onoare al comunei Niculiţel, unde localnicii îl aşteaptă vară de vară ca să intre contact cu lumea creată de Burlacu.
”Cărţile mele nu se vând, le dau celor care doresc să citească, care caută alinare. O fac din pasiune, nu m-a interesat să scot profit. Prima lansare am avut-o la Bruxelles, la o biserica Sf. Ecaterina. Acolo au fost vândute primele volume, iar banii au fost donaţi”, ne-a explicat Gheorghe Burlacu.
Când se va opri domnia sa, doar cel de sus va hotărî. „Un preot mi-a zis să nu îmi propun să ţin post. După aceea o să văd că trece timpul mai uşor. Eu nu îmi propun când să încep sau când se termin. Voi scrie cât mă vor ţine puterile”, a conchis poetul. Noua carte va fi lansată în curând la cenaclul ”Axis Libri”, la biblioteca ”V.A.Urechia”.
Fragmente... pentru suflet

”Pătruns în trup într-o clipire
Cuvântul cel mai scump iubire,
Înseamnă dor, multă răbdare,
Cu plecăciune şi-nchinare.

Când rostim cuvântul iubire,
Noi excludem orice rău
Neştearsă în a noastră gândire
Iubirea înseamnă Dumnezeu.

Fragmente din poezia ”Iubirea înseamnă Dumnezeu”, de Gheorghe Burlacu


Articole înrudite