În timp ce liderii sindicatului Solidaritatea, prin vocea lui Gheorghe Tiber şi a lui Vladimir Şandor, au fost singurii sindicalişti de la Combinat care au tras semnalul de alarmă legat de soarta UPSRS, uzină la care muncesc câteva sute de angajaţi, reprezentanţii administraţiei susţin că lucrurile nu sunt încă bătute în cuie. Reamintim că aşa cum ziarul nostru a relatat în premieră, este posibil ca începând cu luna iunie să aibă loc închiderea definitivă a activităţii uzinei, urmând să fie menţinut doar serviciul local şi central de mentenanţă, unde lucrează în jur de 26- de angajaţi. Situaţia actuală a uzinei şi ceea ce s-ar putea întâmpla cu activitatea ei şi cu angajaţii au fost semnalate de liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, încă de acum 2 săptămâni, în cadrul şedinţei comisiei de dialog social, când acesta a atras atenţia şi în legătură cu ceea ce se preconizează că se va întâmpla cu o parte din angajaţii uzinei. Reprezentanţii sindicatului Siderurgistul şi liderii FSS Metarom nu au avut niciun punct de vedere pe marginea a ceea ce ar urma să se întâmple cu uzina şi cu angajaţii ei, lucru care ridică semne de întrebare legate de cât îi preocupă soarta celor 700 de angajaţi, mulţi din ei membrii lor de sindicat.
În schimb, Gheorghe Tiber declarase anterior că măsura preconizată de conducerea ArcelorMittal Galaţi este „încă un pas în transformarea Sidex-ului într-o fabricuţă, iar închiderea uzinei nu va reduce costurile, ci e doar o măsură de «cosmetizare»”.
Ce spun cei din conducerea Combinatului
Contactat pentru un punct de vedere referitor la viitorul UPSRS şi a angajaţilor, purtătorul de ducânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu a declarat următoarele: „ArcelorMittal Galaţi se confruntă cu situaţii competitive dificile şi cu presiunea pieţei. Pentru a fi sustenabilă, compania continuă în 2012 să se redimensioneze prin adaptarea la condiţiile pieţei, la fel ca în ultimii ani, concentrându-se pe echipamentele de producţie esenţiale precum şi pe îmbunătăţirea eficienţei forţei sale de muncă. În acest context, sunt în curs de desfăşurare proiecte de eficientizare care au scopul de a obţine o mai bună organizare şi planificare a forţei de muncă, în vederea îmbunătăţirii productivitaţii. Analizăm în prezent posibilitatea de a opri producţia de piese de schimb mecanice noi, una dintre activităţile Departamentului de Mentananţă şi Piese de Schimb, şi de a trece la cumpărarea de piese de la furnizori externi. În 2011, ArcelorMittal Galaţi a redus cu 80% numărul de piese de schimb mecanice noi fabricate în Combinat. Atunci când se va decide luarea masurii, aceasta ar putea implica realocarea unui număr de angajaţi, dar şi alte măsuri, cu respectarea politicii noastre de responsabilitate socială".