15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Municipiul Galaţi a găzduit seminarul care a avut ca temă „Instrumente on-line de evaluare a riscurilor profesionale”, organizat de Punctul Focal România al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” Bucureşti şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi. „La seminar au participat peste 50 de reprezentanţi ai angajatorilor şi ai serviciilor interne şi externe de prevenire şi protecţie din unităţi. Cu această ocazie s-a lansat Campania Europeană «Locuri de muncă sigure şi sănătoase 2012 şi 2013 – Împreună pentru prevenirea riscurilor». Managerul Punctului Focal România al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA), doamna Ioana Georgiana Nicolescu, a prezentat scopul şi obiectivele campaniei, precum şi mijloacele de atingere a obiectivelor propuse. S-a reţinut scopul esenţial al campaniei de a ajuta agenţii economici, lucrătorii, reprezentanţii acestora şi întregul lanţ administrativ să evalueze şi să reducă riscurile la locul de muncă prin colaborarea intensă a tuturor părţilor interesate”, a declarat Ionel Petrea, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.
Anual, peste 5.500 de persoane mor în Uniunea Europeană din cauza unor accidente de muncă, foarte multe din aceste vieţi putând fi salvate dacă riscurile ar fi anticipate şi ar fi puse în aplicare şi respectate cu rigurozitate măsuri de securitate corespunzătoare. „Din acest motiv campania se concentrează în primul rând pe prevenirea riscurilor şi pe gestionarea acestora. Se urmăreşte şi încurajarea conducerii de nivel superior să se angajeze activ în reducerea riscurilor, precum şi încurajarea lucrătorilor, a reprezentanţilor acestora şi a tuturor celor interesaţi să colaboreze cu managementul în vederea diminuării riscurilor la locul de muncă. Campania promovează mesajul cheie că lucrătorii şi managerii trebuie să lucreze împreună pentru prevenirea riscurilor, din motive practice, legale, economice şi etice”, a mai declarat Ionel Petrea.
În cadrul seminarului au fost prezentate o serie de proiecte în care este implicat Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” Bucureşti şi a căror tematică are scopul îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii în muncă la locurile de construcţii şi în activităţi de hoteluri, restaurante şi catering (HORECA). De asemenea, un colectiv gălăţean alcătuit din inspectorii Luminiţa Mohonea, Ionuţ Cătălin Ene şi Ionel Petrea a susţinut două prezentări concrete de gestionare on-line a riscurilor profesionale la locurile de muncă, respectiv managementul riscurilor în cazul echipamentelor de muncă.


Articole înrudite