16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Maşina viitorului prezentată la Salonul de Inventică Galaţi
Maşina viitorului prezentată la Salonul de Inventică Galaţi

Salonul de Inventică deschis în cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi a reunit sute de invenţii, multe în faza de scheme, dar şi câteva prototipuri. De departe cea mai interesantă este maşina viitorului, un model bazat pe un sistem de propulsie pe bază de aer comprimat, prisme de blocare şi roţi nemotoare. Inventatorul este un bârlădean. "Nu are roţi motoare, are prisme de blocare şi aer comprimat. Este metoda prin care noi, românii, putem deveni campioni mondiali, mâine chiar. Am folosit ca exemplu ghepardul care atinge suta la oră în trei secunde. El foloseşte aceleaşi principii, prisme de blocare adică ghearele, el se agaţă în prisme de blocare, în gheare, el trage în gheare, asta face şi maşina asta la sol. Maşina va avea rezervoarele de aer comprimat în roţi, vacuumul va fi mutat în roti, roţile vor fi pline", explică Adrian Roşca, inventatorul din Bârlad al maşinii viitorului. Inventatorul, un electrician din Bârlad, s-a gândit la invenţie de câte ori rămânea blocat pe drumurile noroioase spre satul mamei sale. Invenţia este brevetată în ţară şi acum se doreşte brevetatea ei şi în SUA. În varianta finală rezervoarele de aer comprimat vor fi direct în roţile, toate nemotoare.

Produs multitouch şi multiuser produs în România şi unic în lume

Un fost student al universităţii gălăţene a adus la Salonul de Inventică un sistem brevetat de el, care este deja folosit în unele muzee, inovaţia este singurul astfel de produs 100% românesc cu sistemul de răcire inovator. "Este vorba despre un produs multitouch şi multiuser care este făcut in România, unic în lume la nivel de performanţă şi design. Are o carcasă de aluminiu full care se foloseşte la răcirea pasivă în 80% din functionare", a declarat Claudiu Şovăilă, inventatorul. Sistemul ar putea salva viaţa multor broaşte nevinovate folosite acum la disecţii în şcoli sau licee. Studenţilor li se pare interesant un astfel de sistem. Mihai Focşăneanu, un fost proiectant tecucean, acum la 69 de ani, a făcut senzaţie plimbându-se pe holurile universităţii cu invenţia sa, "bicicleta cu cinci locuri". "Are o siguranţă mai mare pe traseu, ar putea ţine loc de taxi mai ales că îi voi monta o copertină şi un sistem de răcire. Bine, nu va prinde în România, românii sunt prea fuduli", spune Mihai Focşăneanu.
"De la an la an sunt din ce în ce mai multe invenţii, acum au fost 137, iar viitorul sună bine pentru salonul de inventică gălăţean", este părerea profesorului dr. Cătălin Fetecău, Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi.


Articole înrudite