23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De foarte mulţi ani, cimitirul municipal nu a beneficiat decât de cosmetizări superficiale efectuate la început de primăvară, fără a se investi serios nici măcar în reabilitarea aleilor principale. Acest lucru era sesizat de către autorităţi în special în zilele foarte importante, când alaiuri oficiale călcau în gropi, la propriu, pentru a ajunge la cel mai important monument din cimitirul tecucean, monument dedicat eroilor neamului. Situaţia era deranjantă, însă până în această primăvară nu s-a reuşit direcţionarea de fonduri importante, mai ales cu criza din ultimii ani. Cum cimitirul tecucean a fost preluat de către SC Pieţe - Zone Verzi SA, noul administrator a hotărât că trebuie să dea pentru a primi ulterior. Referitor la noua strategie, ing. Gabriel Gavrilă, şeful Serviciului Cimitir, ne-a informat: „Ne-am propus ca sărbătorile pascale să prindă cimitirul tecucean cu o faţă complet schimbată. În primul rând am efectuat lucrări de realizare a scurgerilor pluviale şi menajere, suntem în curs de realizare a unui grup sanitar în incinta casei mortuare, realizăm lucrări de pavaj pe aleea principală, montăm bănci pe aceeaşi alee, am schimbat poarta de la intrarea principală deoarece cea veche arăta îngrozitor şi am continuat reţeaua de iluminare. Ne-am fi dorit ca tot până de Paşte să facem şi aleile printre morminte, să montăm stâlpii de iluminat la semiînălţime pe aleea paralelă cu aleea de acces auto, însă timpul nu ne permite. Până de sărbători finalizăm lucrările începute, iar imediat după ne vom continua seria de lucrări prevăzute pentru această perioadă”.
Toate lucrările de investiţii demarate la cimitirul tecucean în acest început de primăvară sunt efectuate cu fonduri proprii, costurile fiind reduse datorită faptului că manopera este efectuată de către angajaţii Serviciului Cimitir.
Tecucenii sunt beneficiari direcţi ai serviciilor oferite de către Cimitir şi ca atare în compensaţia modernizărilor sunt invitaţi să îşi achite taxele anuale de întreţinere a cimitirului.
„Este normal să facem apel la bunăvoinţa tecucenilor, astfel încât aceştia să vină şi să îşi achite obligaţiile financiare către cimitir. Taxa anuală de întreţinere este de 17 lei, iar în condiţiile în care aceasta nu este achitată la termen se aplică penalizări de 0,3%/zi”, ne-a mai spus Gabriel Gavrilă.
Până la această dată doar 30% dintre tecuceni şi-au achitat taxele la zi, însă nu trebuie uitat faptul că există şi aici foarte mulţi rău-platnici care evită pe cât posibil vizita la biroul administraţiei cimitirului, iar acest lucru nu poate decât să le dăuneze, deoarece fiecare zi înseamnă creşterea datoriei, care nu poate rămâne... veşnică.

Articole înrudite