Prima ediţie a Bursei locurilor de muncă pentru tineret a avut loc ieri, în holul Universităţii "Dunărea de Jos", unde au fost prezenţi aproximativ 15 angajatori care au oferit în jur de 450 de locuri de muncă. Acţiunea a fost dedicată persoanelor cu vârsta de până în 35 de ani, fiind marcate, în acest fel, şi Ziua Naţională a Tineretului şi Ziua Europei.
Oferta a cuprins atât locuri de muncă pentru cei cu studii superioare, cât şi pentru cei cu studii medii: ospătari, ingineri, economişti, bucătari, electricieni.
"Ministerul Tineretului şi Sportului, prin intermediul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST), s-a gândit să ofere un sprijin pentru tineri - organizarea unei burse a locurilor de muncă. Pe lângă această bursă, am cuprins un complex de activităţi: un cros care s-a desfăşurat pe Faleză şi Spring Day, o activitate la care vor participa mâine, la ora 10.00 (astăzi, n.a.) tineri din mai multe licee - vor concura printr-un schimb de tradiţie. La Bursa locurilor de muncă de astăzi au venit aproximativ 15 angajatori cu în jur de 450 de locuri de muncă. Din câte am discutat cu fiecare reprezentant, au fost captate CV-uri de la 200-300 de tineri, au fost contactaţi cei care nu au avut un CV la ei. Urmează să păstrăm o legătură directă cu aceşti angajatori, pentru a vedea impactul acestei activităţi, care sperăm să aibă un rezultat. Este prima ediţie a bursei şi sperăm să facem o tradiţie din asta - nu neapărat de Ziua Tineretului. Eu consider că e nevoie de bursă pentru că în felul acesta stimulăm tinerii şi le oferim posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă, stimulăm şi angajatorii să intre în contact direct cu tinerii. Până la urmă, aceasta este dorinţa noastră, ca tinerii să îşi găsească un loc de muncă", a explicat Anamaria Vasiliu, director executiv al DJST.
Angajatori şi tineri, nemulţumiţi
Unii dintre angajatori nu au fost mulţumiţi de numărul tinerilor interesaţi, fiind de părere că momentul desfăşurării acţiunii nu a fost bine ales, deoarece studenţii sunt în vacanţă.
"Îmi pare rău să o spun, dar târgul de job-uri a fost foarte slab pregătit şi numărul de aplicanţi foarte mic - avem 25 de CV-uri, spre deosebre de târgurile precedente, unde aveam peste 100. Oferim posturi de la electricieni calificaţi în industria navală, până la inginer proiectant, inginer automatizări. Nu a fost bine mediatizat, momentul nu a fost bun, având în vedere faptul că studenţii sunt în vacanţă", a spus Gheorghe Rizan Saptelei, angajator.
De asemenea, nici tinerii nu au fost mulţumiţi de oferta cu locuri de muncă disponibile, cei cu studii superioare fiind de părere că sunt mai multe posturi pentru cei cu studii medii. Aceştia spun că unul dintre aspectele care îi împiedică pe angajatori să îi accepte este faptul că nu au experienţă în domeniu.
"Momentan nu am găsit, caut în domeniul farmacie. Este foarte greu pentru că se cere experienţă. Eu caut de jumătate de an, până acum am stat cu fetiţa, m-am ocupat cu creşterea copilului. Aş fi de acord să lucrez în alt domeniu, dacă nu găsesc nimic. Asta, trebuie să trăiesc", ne-a spus o tânără în vârstă de 26 de ani.