Curtea de Apel Galaţi a finalizat recent procesul membrilor clanului BUA, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Judecătorii i-au condamnat la pedepse ce pleacă de la 5 ani şi ajung până la 13 ani de închisoare, totalizînd peste 150 de ani de închisoare. Procurorii DIICOT susţin că, începând cu luna martie 2005, Bulgaru Aurel, Bulgaru Maximilian, Feraru Gheorghe, Feraru Tonel, Dobrică Mihalache, împreună cu Feraru Paris şi Ioniţă Nicuşor, au reuşit să convingă mai multe persoane fără ocupaţie să contracteze diverse credite de la instituţii bancare, lucru negat constant de către aceştia. Ei se foloseau de documente falsificate, care atestau calitatea de salariaţi ai unor societăţi comerciale, cu venituri considerabile. Conform rechizitoriului, după obţinerea creditelor, sumele de bani erau luate de către membrii grupării, iar debitorii erau obligaţi să plece din ţară sau să nu divulge condiţiile reale în care obţinuseră creditele.
„Nimic din ceea ce s-a spus despre noi nu este adevărat. Am luat un credit personal, pe care l-am plătit până când am fost arestat. Am adus probe şi martori că nu am obligat pe nimeni să ia vreun credit. Suntem victimele unei răzbunări ale unui poliţist pentru că fratele lui a fost bătut de fraţii Dobrică”, ne-a declarat Gheorghe Feraru.
Băncile au declarat creditele neperformante
Prejudiciul cauzat băncilor se ridică la 811.150 lei, 51.200 euro şi 15.000 franci elveţieni, însă interesant de amintit este că unităţile bancare au declarat creditele neperformante, dar asigurătorii s-au constituit părţi civile, cerând la rândul lor recuperarea prejudiciului. De menţionat este că Tribunalul i-a condamnat iniţial la pedepse uşoare pe membrii clanului BUA, 19 dintre cei 29 de inculpaţi primind câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar alţi doi urmau să execute câte trei ani de închisoare. Alţi doi inculpaţi au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare, iar faţă de alţi doi membri ai grupării magistraţii hotărâseră chiar încetarea procesului penal. Şi mai interesant de amintit este că toţi martorii, respectiv cei despre care procurorii DIICOT susţin că au fost racolaţi să contracteze credite, şi-au retras declaraţiile în instanţă, unde au precizat că au fost ameninţaţi să facă declaraţii împotriva clanului BUA.
„Inspectorii ITM care au făcut dosarele, din care lipsesc calificările persoanelor care au obţinut credite, dar şi multe alte lucruri importante, s-a spus că au acţionat fără vinovăţie. Păi şi cum ne-au scos pe noi vinovaţi, când nu au nici probe, nici martori? Este revoltător ce ni s-a făcut. Am primit pedepse mai mari decât cei care au comis crime”, ne-a declarat Aurel Bulgaru. Ultimul cuvânt în acest dosar îl vor avea în septembrie judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.