18 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii, între Halloween şi Sf. Andrei
Gălăţenii, între Halloween şi Sf. Andrei

An de an, românii sunt tot mai atraşi de sărbătoarea populară a americanilor, Halloween, şi adoptă foarte multe dintre tradiţiile şi obiceiurile cu care aceasta a intrat în rândul sărbătorilor de origine românească. De altfel, Halloween-ul romanilor este considerat Sf. Andrei, sărbătoare care în unele privinţe se aseamănă foarte mult cu ceea ce semnifică sărbătoarea de origine americană.
Oare în urma aducerii sărbătorii Halloween, de pe meleagurile Americii, romanii au fost mai interesaţi de aceasta şi mai puţin de sărbătoarea Sfântului Andrei? Răspunsul vine în urma unui studiu realizat conform datelor obţinute în căutările de pe Google, realizat la nivel naţional. Analiză a fost realizată pe ultima perioadă, punând în comparaţie datele din 2013, respectiv 2017.
În anul 2017, în judeţul Galaţi, interesul pentru sărbătoarea Halloween este de 22,2% mai mare, înregistrându-se un volum de căutări de 880, faţă de anul 2013, când Google a însumat 720 căutări. Motivele sunt destul de evidente, ţinând cont că, în urmă cu patru ani, Halloween-ul nu a fost foarte cunoscut.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte interesul pentru sărbătoarea românească Sf. Andrei, locuitorii din judeţul Galaţi au fost mai puţin interesaţi acum patru ani, când volumul căutărilor a fost de 210. În prezent, deşi au fost apariţii tot mai dese în mediul online şi offline a sărbătorii americane, interesul galatenilor a crescut cu 23,8% şi pentru sărbătoarea de origine românească, în Google înregistrându-se un număr de 260 de căutări.
Din rezultate, s-a constat că Halloween este cel mai popular în Bucureşti, acesta aflându-se în fruntea clasamentului, cu cele mai multe căutări, pe ultimul loc clasându-se judeţul Giurgiu.

Asemănări şi deosebiri între cele două sărbători cu tematică “horror”

Unele mituri şi superstiţii care sunt legate de sărbătoarea Sfântului Andrei se regăsesc şi în seria semnificaţiilor de Halloween, deşi diferenţa de vârstă dintre cele două este de câteva sute de ani. Halloween, sărbătorit în noaptea de 31 octombrie, nu este preluat de la sărbătoarea romanilor de pe 30 noiembrie, şi, surpriza cea mai mare, nu este o sărbătoare originară din America. Celebra sărbătoare este de origine celtică, fiind preluată de americani prin intermediul imigranţilor irlandezi sosiţi în SUA.
Halloween-ul este recunoscut pentru deghizarea oamenilor în costume originale şi pentru sculptarea dovlecilor ce reprezintă Lanterna lui Jack. Românii obişnuiesc şi ei să modeleze dovleci, doar ca semnificaţia este cu totul altă, şi anume lumânarea sufletelor din purgatoriu.
Dacă în noaptea de Halloween oamenii ies, în stradă, costumaţi şi merg să adune dulciuri şi bani, din casă în casă, cum se obişnuieşte în America, în noaptea Sfântului Andrei, proclamata şi noaptea strigoilor, se spune că ies spiritele rele sub formă de vârcolaci şi strigoi înfăţişaţi în animale.
Imaginile specifice Halloweenului provin din obiceiurile naţionale, opere literare de ficţiune gotica sau din filmele horror clasice, precum Frankenstein şi Mumia. Cele mai populare elemente specifice acestei sărbători sunt dovlecii, cocenii de porumb şi sperietorilor de ciori, regăsite în toate decoraţiunile cu specific. Pe de altă parte, Sf. Andrei este o sărbătoare provenită de la daci, înfăţişată în operele literare romane (basme culte şi poezii). Elementele distinctive ale acestei sărbători sunt usturoiul, imaginea lupului sau armele ascuţite, mulţi dintre români apelând la aceste “decoraţiuni” contra spiritelor rele.
Costumele de Halloween înfăţişează figuri supranaturale, monştri, schelete, fantome, vrăjitoare şi diavoli, deşi în ultima perioadă s-a văzut interesul tot mai mare către personajele din filmele şi desenele animate celebre, şi asta o spun chiar marii retailerii care comercializează costume specifice. Sf. Andrei nu are are un costum relevant acestei perioade, dar putem aminti costumele care întruchipează demoni, lupi sau vampiri.
Pentru a valida ceea ce Google ne-a transmis, am întrebat un deţinător al unui magazin online, www.fabricademagie.ro, care comercializează costume pentru diverse petreceri. Astfel, conform vânzărilor, interesul romanilor pentru Halloween creşte, an de an, şi asta datorită promovării de către mass media a acestei sărbători. Pe de altă parte, interesul vizavi de costumele pentru Sfântul Andrei este infim spre deloc, tocmai de aceea în piaţă nu se fabrică şi comercializează astfel de costumaţii. Dacă la Halloween este un interes comercial, pentru sărbătoarea Sfântului Andrei interesul se îndreaptă către superstiţii şi mituri asociate cu aceasta.
În ultimii ani, deşi este o sărbătoare importantă, Halloween a crescut în popularitate în cadrul societăţii româneşti în detrimentul tradiţionalei Nopţi a Sf. Andrei. Drept dovadă stau numărul căutărilor care include cuvântul Halloween şi interesul pentru achiziţionarea unui costum de petrecere chiar de către locuitorii din judeţul Galaţi.


Articole înrudite