23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Faţa învăţământului gălăţean, în schimbare
Faţa învăţământului gălăţean, în schimbare
Conducerea ISJ se află în faza de proiect a noului plan de şcolarizare pentru anul şcolar următor, respectiv 2011-2012. Infrastructura învăţământului gălăţean se va modifica în următorii ani. Pe lângă absorbirea Liceului tehnic „Traian” de către „Radu Negru”, prezentată detaliat în ediţiile anterioare ale cotidianului nostru, în continuare vom prezenta şi alte intenţii de la nivelul conducerii învăţământului preuniversitar gălăţean.
În întregul judeţ peste 20 de spaţii neutilizate, ce aparţin unor unităţi şcolare, vor intra în conservare, până când li se va găsi utilizarea, de preferinţă în scop educaţional. Este cazul unuia din spaţii ce aparţine şcolii din Iveşti, unde inspectorul şcolar genral Doru Resperiţă a precizat că speră să fie înfiinţat un centru de formare continuă.
Închiderea unor spaţii utilizate în prezent de un număr mic de elevi, din ani diferiţi, obligaţi să înveţe în acelaşi timp, va genera repartizarea unor elevi altor şcoli, în clasele corespunzătoare nivelului la care se află. Doru Resmeriţă a precizat că argumentul menţinerii la un loc al unor elevi din ani diferiţi este impropriu unui învăţământ modern, eficient, drept pentru care fiecare elev trebuie să urmeze cursurile alături de colegi aflaţi în acelaşi an de curs. Va fi deci nevoie ca aceşti elevi să ajungă la şcoli din alte localităţi. Resmeriţă a subliniat faptul că soluţia transportăriii copiilor pe o distanţă de câţiva kilometri este mult mai potrivită decât actualele condiţii de studiu „dacă vrem să avem un învăţământ civilizat şi să progresăm”. În acest sens Inspectoratului Şcolar gălăţean îi va fi suplimentat parcul auto şcolar.

Şcoală postliceeală sanitară, de maiştri şi un liceu agrar

Din toamnă se va înfiinţa o şcoală postliceeală de stat la liceul „Emil Racoviţă”. În prima fază vor fi înfiinţate 2 clase. Liceul „Emil Racoviţă” s-a pretat cel mai bine înfiinţării unei postliceale sanitare, având laboratoare dotate corespunzător ce vor putea fi utilizate. Şcoala sanitară postiliceală va fi înfiinţată în învăţământul public, ca urmare a cerinţei pieţei muncii, conform aprecierii conducerii ISJ Galaţi.
Inspectorul general şcolar a adăugat şi alte modificări: la „Anghel Saligni” (Liceul Industrial nr. 9) va funcţiona o şcoală de maiştri; profilul de construcţii va fi preluat complet de către „Anghel Saligni”, iar „Gheorghe Asachi” (Liceul Industrial nr. 8) va trece complet pe profil teoretic.
Unitatea şcolară din Corod se va transforma în grup şcolar. Şcoala nr. 25 se va extinde în infrastructura existentă la Liceul Traian, ale cărui clase vor fi absorbite treptat de către „Radu Negru”.
O altă trasnformare este cea privind cele 20 de terenuri de sport care au fost reabilitate cu fonduri private. „Nu a fost cea mai bună soluţie, dar a fost singura pe care am putut-o folosi”, a apreciat inspectorul şcpolar general Doru Resmeriţă. Terenurile sunt folosite de elevii şcolilor în timpul săptămânii şi pot fi închiriate pe parcursul weekend-urilor.

Articole înrudite