15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Este o ruşine pentru administraţie ca după 5 ani de la calamitate să ai oameni care trăiesc încă în module”
„Este o ruşine pentru administraţie ca după 5 ani de la calamitate să ai oameni care trăiesc încă în module”
În toamna anului 2007 inundaţiile au creat grave probleme tecucenilor, o mare parte dintre aceştia trezindu-se fără un acoperiş deasupra capului. Deşi au trecut cinci ani de la potopul apelor, chiar şi astăzi sunt câteva familii care nu au reuşit să îşi reclădească căminul familial, fiind nevoite să locuiască în module de doar câţive metri pătraţi. Cel mai grav este faptul că cele câteva familii au în componenţă copii foarte mici, dar şi bătrâni cu probleme de sănătate destul de grave. Anii au trecut, o parte dintre sinistraţi au părăsit tabăra deoarece au reusit să îşi ridice casele afectate de viitură, însă 9 familii de tecuceni stau şi acum în module. Situaţia pare de neconceput pentru actualul primar al municipiului Tecuci, Daniel Gerhadt Þuchel, care a precizat: „Este adevărat faptul că inundaţiile din 2007 au creat mari probleme Tecuciului şi tecucenilor, însă la fel de adevărat este faptul că se putea face mai mult pentru a nu lăsa familii întregi să trăiască în module de doar câţiva metri pătraţi, în condiţiile în care au copii şi bătrâni cu grave probleme de sănătate. Audienţele pe care le-am avut zilele acestea mi-au lăsat un gust deosebit de amar, iar singurul cuvânt care mi-a rămas la finele zilei a fost... sărăcie. Tecucenii sunt atât de săraci încât parcă nici nu îţi vine să crezi uneori că sunt la Tecuci. Însă cei mai săraci sunt cei care au fost afectaţi de inundaţii şi sunt nevoiţi să trăiască în module. Pentru aceşti oameni trebuie să facem imediat ceva pentru a le uşura traiul. Este o ruşine pentru administraţie ca după 5 ani de la calamitate să ai oameni care trăiesc încă în module. Zilele acestea vom vedea care este situaţia reală şi vom încerca să găsim soluţii care să îi salveze pe aceşti oameni din sărăcia în care se zbat”, a precizat primarul tecucean.
Realitatea este dură, însă o parte dintre cei care au rămas să locuiască încă în module au beneficiat de materiale de construcţii cu care ar fi putut să îşi ridice o locuinţă cu minimum de condiţii, aceştia însă au preferat să vândă materialele şi să se „târască” prin viaţă la adăpostul modulului mobil, un loc de multe ori fără lumină şi cu un spaţiu extrem de redus.
„Chiar şi în aceste condiţii, dacă au vândut materialele de construcţii, tot trebuie să le dă acestor tecuceni o mână de ajutor pentru a se ridica la un nivel de viată decent. Există şi excepţii, persoane bătrâne, bolnave, care, deşi au primit materiale, nu le pot folosi. Indiferent de situaţie, nu trebuie să ne lăsăm aproapele la greu, trebuie să îi ajutăm să depăşescă momentul, ca mai apoi să se descurce singuri”, a concluzionat primarul municipiului Tecuci.


Articole înrudite