Conform unui act normativ adoptat în cursul lunii decembrie de către guvernul Ponta, 3.310 de angajaţi gălăţeni care lucrau până la sfârşitul anului în condiţii speciale vor beneficia în continuare de acest drept până la data de 1 iulie. Şi acest lucru deoarece actul normativ respectiv, pentru a cărui adoptare au făcut demersuri atât sindicatul Siderurgistul cât şi FSS Metarom şi Cartel Alfa, prevede prelungirea până la data de 1 iulie a încadrării locurilor de muncă în condiţii speciale, urmând ca ulterior să se facă reevaluarea lor.
Potrivit informaţiilor furnizate de către directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Denis Aramă, la nivelul judeţului, 3.310 angajaţi lucrează în condiţii speciale, din care 3.104 lucrează la ArcelorMittal Galaţi. Alte unităţi care au locuri de muncă încadrate în condiţii speciale sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”, unde 30 de angajaţi lucrează în condiţii speciale, Teatrul Muzical „Nae Leonard” unde 12 angajaţi lucrează în condiţii speciale, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, cu 20 de salariaţi care lucrează în condiţii speciale, Fundaţia „Andreiana Juventus”, unde 28 de angajaţi lucrează în condiţii speciale, precum şi societatea Vezuvius Refractories, unde lucrează în condiţii speciale 28 de salariaţi.
Ce consecinţe are munca în condiţii speciale
Directorul Casei Judeţene de Pensii Galaţi ne-a declarat că, în funcţie de numărul de ani lucraţi în condiţii speciale, se reduce vârsta standard de pensionare, care este de 65 de ani la bărbaţi şi 63 de ani la femei. De exemplu, în cazul în care o persoană a lucrat doi ani în condiţii speciale, vârsta standard de pensionare se reduce cu un an. Angajaţii care au lucrat 26 de ani în condiţiii speciale beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani”, ne-a explicat directorul Casei de Pensii, Denis Aramă.