24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Galaţi a relatat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri după-amiază, bilanţul anului 2012. Conform informaţiilor din baza de date a Centrului, faţă de bilanţul anului 2012 (date din anul 2011), la cel de anul acesta s-a înregistrat o creştere a consumului în Galaţi cu 5-10 la sută, dar şi în celelalte două judeţe, subordonate acestuia - Brăila şi Vrancea. Vârsta de debut a consumului de droguri a scăzut la 11-12 ani dar, din fericire, nu a fost înregistrat niciun deces din cauza acestor substanţe. „În Galaţi prevalează policonsumul - majoritatea beneficiarilor pe care noi îi avem în evidenţă consumă etnobotanice, în combinaţie cu alte droguri, în special canabis şi cocaină. Pe locul doi se situează cocaina şi pe locul trei - ecstasy. De asemenea, anul trecut am avut şi şapte beneficiari care au abandonat programul”, explică Angela Ene, şef Serviciu Regional. 
Unul dintre lucrurile care le îngreunează foarte mult munca celor de la CPECA este faptul că, deşi magazinele de etnotobanice nu mai există în Galaţi, tinerii tot găsesc moduri de a le procura. Conform spuselor Angelei Ene, oficial, pe raza municipiilor Galaţi şi Brăila, nu mai sunt astfel de magazine. „Din declaraţiile consumatorilor şi ale părinţilor, tinerii îşi pot procura aceste substanţe cu proprietăţi psihoactive. Din păcate, nu avem ce să facem pentru că excede domeniul nostru de activitate. Ştim din sursă sigură că acestea încă se comercializează din alt tip de magazine. Noi nu putem decât să informăm organele abilitate. Aceste substanţe reprezintă, pentru noi, o piedică în atingerea obiectivului deoarece sunt deosebit de periculoase pentru că sunt substanţe cu diferite efecte. Noi nu putem decât să informăm şi să ne ocupăm de prevenire, dar asta nu înseamnă să trebuie să ignorăm această situaţie care e îngrijorătoare”, mai spune şeful Serviciului Regional. De asemenea, în privinţa procurării celorlalte tipuri de droguri ilegale, cocaina şi ecstasy, reprezentanţii CPECA nu au informaţii cu privire la filiera de pătrundere a acestora în oraşul nostru.
Conform spuselor dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, în anul 2012, comparativ cu 2011, au fost înregistrate mai puţine persoane (cu aproximativ 20-25 la sută) care au ajuns la Unităţile de Primire Urgenţă ale spitalelor din cauza consumului de droguri.

Articole înrudite