15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Artă contemporană pe pereţii Galaţiului
Artă contemporană pe pereţii Galaţiului
Dacă vă place să bateţi oraşul cu piciorul sau dacă iubiţi plimbările sau doar sunteţi atenţi la ce e în jur, fără îndoială că aţi remarcat desenele realizate la scară mare, cu un deosebit talent. Le-aţi observat, aţi admirat şi aţi trecut mai departe. Noi am vrut să aflăm mai multe şi am dat de cei doi băieţi care au lucrat la aceste desene şi au decis să scoată Galaţiul din monotonia în care se află. O să îi numim Unul şi Altul, conform dorinţei lor. Trebuie să ştiţi că este vorba de tineri talentaţi şi care au pregătire în domeniul artistic. Ambii au absolvit Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” şi de când se ştiu au fost pasionaţi de acest domeniu. Unul are 24 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice Decorative şi Design din Iaşi, iar Altul are 23 de ani şi este student la Arhitectură, la Bucureşti. În total ei au împărţit prin Galaţi şase desene de mari dimensiuni: patru realizate de Unul şi două de Altul, acestea fiind lipite pe pereţii din centrul oraşului şi de pe faleză.
„Ideea a fost de a aduce ceva frumos”
„Ideea proiectului a venit, cred, din lipsa de activitate şi divertisment de aici, de la Galaţi. Astfel, împreună cu Altul, ne-am gândit să expunem într-un mod neconvenţional o parte din lucrările noastre, în speranţa că va ieşi ceva frumos şi că vom avea parte de experienţa menită să ne scoată din rutina lucrului în atelier”, explică Unul.
De asemenea, băieţii spun că nu au dorit să transmită un mesaj, ci pur şi simplu au dat naştere unui experiment stradal, desenele lor stimulând latura afectivă a oamenilor.
„Ideea principală a fost de a aduce ceva frumos într-un context neutru, din punctul meu de vedere, deoarece Galaţiul duce lipsă de cultură urbană contemporană. Astfel, ar fi frumos ca oamenii să se lovească de referinţe care ţin de cultura lor, în drumul spre şcoală sau serviciu, care să scoată din contextul monoton de zi cu zi”, adaugă Altul.
Băieţii noştri au pus la cale ideea, iar la jumătatea lunii august s-au apucat de treabă. Desenele sunt „lucrări de acasă” de-ale lor, printate apoi în coli de tip A4, astfel încât imaginile să fie lipite sub forma unui puzzle. Un teanc de hârtii, o mixtură folosită drept lipici, realizată din apă, făină şi zahăr, au fost elementele care au dat naştere unor lucrări admirate de sute de gălăţeni. Ei au lipit aceste desene noaptea, împreună cu câţiva prieteni. Cel mai mare dintre ele are dimensiunile de 1 metru pe 3 metri.
„Nu ştiam exact unde o să le lipim, am ieşit pe afară şi ne-am orientat în acel moment. Am vrut să fie undeva la stradă şi să găsim pereţi corespunzători. Nu am considerat că facem vreun act de vandalism sau ceva periculos, având nevoie de un costum de ninja. Dar ştiam că n-o să fie bine dacă dăm de un poliţist, aşa că am încercat să nu atragem atenţia”, mai spune Unul.
„Lucrările au legătură cu starea mea de spirit”
Unele dintre desenele lor reprezintă imagini cunoscute de mulţi dintre noi, altele sunt rodul stărilor de sprit care i-au încercat pe băieţi în anumite momente.
„Eu am lipit două desene: unul la zidul mic şi reprezintă o creaţie proprie după „Răpirea din Serai” şi unul în centrul oraşului, cu o interpretare după altă carpetă din casele românilor, cu cerbi în prim plan. De asemenea, începusem să mai lipesc unul tot în centru, de 3,5 m pe 1,4 m, dar am fost întrerupt”, ne explică Altul.
Dacă Altul a oferit o reprezentare originală a unor elemente cunoscute, Unul a abordat teme aleatorii. „Ele au legătură cu starea mea de spirit, cu circumstanţele în care mă aflu sau experienţele personale pe care le trăiesc. În ultima vreme realizez, pe lângă celelalte lucrări ale mele, şi multe portrete, rezultate dintr-un exces de analiză a expresiilor şi a trăsăturilor de caracter ale oamenilor. Cu toate astea, refuz să-mi creez o manieră, un stil sau o tematică pe care să o practic în mod repetat. Consider că artiştii care caută să se identifice cu un stil aleg varianta simplă şi plictisitoare a lucrurilor, care, probabil, e cheia succesului pentru a face bani. Îmi place să experimentez, să analizez şi să mă feresc de clişee şi să exprim orientându-mă pe aspecte plăcute, pozitive”, ne mai spune Unul.
Această acţiune inedită este, pentru Unul, prima de acest gen, cu excepţia adolescenţei, când toţi tinerii cu puţină imaginaţie desenau pereţii oraşului cu spray-uri colorate. De asemenea, susţine că e posibil să mai lipească nişte desene în viitor, dar nu crede că acest lucru îl reprezintă şi o să îl practice frecvent. În schimb, Altul lucrează în acest moment la o astfel de manifestare, organizată, de data aceasta, în Bucureşti.


Articole înrudite