27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Interesul siderurgiştilor faţă de modul în care decurg negocierile pe marginea noului Contract COlectiv de Muncă, şi aici ne referim în principal la propunerea conducerii de a nu oferi nicio majorare salarială anul viitor, ci doar un bonus, s-a dovedit ieri la fel de redus ca şi în cazul închiderii Uzinei Cocso-Chimice, acum 2 ani. Astfel, în jur de 150 de angajaţi s-au oprit la ieşirea din schimb pentru a afla de la liderii Solidarităţii detalii legate de situaţia unităţii, cât şi de oferta patronatului şi să spună dacă sunt sau nu de acord cu propunerea patronatului. Propunere pe care sindicaliştii de la Solidaritatea, prin vocea liderului Gheorghe Tiber, au considerat-o o batjocură, în condiţiile în care nu este vorba de creşterea salariului, ci de un bonus a cărui acordare este garantată numai la 1 iulie, fiind practic vorba de 2% din veniturile înregistrate în ultimele 12 luni de fiecare salariat. Gheorghe Tiber le-a zis celor prezenţi că liderii celorlalte sindicate au refuzat invitaţia făcută de a veni să vorbească şi ei oamenilor şi de a-i întreba ce trebuie să facă mai departe. Tiber a mai reamintit cazul Dacia Piteşti, unde toţi angajaţii au oprit lucrul, demonstrând că sunt o forţă şi obţinând astfel creşterile salariale solicitate de liderii de sindicat. Ca şi alţi lideri ai sindicatului Solidaritatea care au luat cuvântul la portavoce, Tiber s-a arătat dezamăgit, dar nu surprins, de prezenţa redusă a siderurgiştilor la o acţiune care viza salariile lor şi le-a spus oamenilor că de acum înainte nu trebuie să îi mai considere pe toţi liderii de sindicat vinovaţi că nu fac prea multe pentru oameni. „Noi, spre deosebire de celelalte sindicate, v-am consultat şi înainte de a începe negocierile în legătură cu ceea ce să solicităm patronatului şi am făcut acelaşi lucru şi acum, când v-am spus care e propunerea conducerii şi vă întrebăm dacă să o acceptăm sau nu. Noi, ca sindicat, ne-am făcut datoria, nu am luat decizii de unii singuri, şi nu vreau să mai aud de acum înainte spunându-se că toţi liderii sunt la fel şi că nimeni nu face nimic pentru dumneavoastră. Cei de la Dacia Piteşti au demonstrat că sunt o forţă şi au obţinut ceea ce au vrut, dar din păcate siderurgiştii nu au dat dovadă de aceeaşi forţă, iar acest lucru a fost speculat de-a lungul ultimilor ani de patronat”, le-a spus Tiber celor prezenţi.
Puţinii siderurgişti care au stat să asculte până la capăt ceea ce au spus liderii Solidarităţii şi-au arătat nemulţumirea faţă de colegii lor care s-au urcat rapid în convenţii, fără să se oprească nici măcar un minut, astfel că la un moment dat un cor de huiduieli s-a auzit puternic, la fel ca şi sloganul „Nu plecaţi! Veniţi lângă noi!”

Solicitări mai mari de creştere salarială

Dacă şedinţa de negociere desfăşurată dimineaţă nu a atins cel mai important capitol, şi anume cel legat de salarizare, siderurgiştii prezenţi la miting au mandatat sindicatul să solicite o creştere salarială de 18%, iar dacă solicitarea nu va fi aprobată, sindicaliştii de la Solidaritatea să nu semneze noul contract. Reamintim că sindicaliştii de la Solidaritatea ceruseră o creştere de 15% a fondului de salarii, respectiv acordarea unei creşteri fixe de 300 de lei, în timp ce reprezentanţii FSS Metarom Galaţi şi ai Federaţiei Solidaritatea CN Metal au solicitat o majorare de 10% a salariilor.


Articole înrudite