22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sărbătorile Galaţiului, mutate pe data de 6 iunie
Sărbătorile Galaţiului, mutate pe data de 6 iunie

Se discută de mulţi ani de zile despre schimbarea datei în care se sărbătoresc Zilele Galaţiului care până acum se desfăşurau în jurul datei de 30 noiembrie (Sfântul Andrei, patronul spiritual al Galaţiului). Societatea civilă, şi nu numai, a cerut în repetate rânduri ca acest eveniment să aibă loc în perioada de vară, avansându-se ca posibilă dată 29 iunie, când este şi Ziua Dunării. Dorinţa ca această sărbătoare a oraşului să aibă loc în anotimpul călduros a pornit de la faptul că se pot organiza mai multe evenimente în aer liber (concerte, Street Food Festival, competiţii, tot felul de parade şi târguri), iar gălăţenii se pot bucura de ele fără a îndura frigul.

Un proiect pe această temă se află deja în dezbaterea comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local. Dacă la următoarea şedinţă, aleşii locali îşi vor da acordul asupra proiectul "instituirea organizării şi desfăşurării «Zilelor Municipiului Galaţi»", care prevede ca evenimentele prilejuite de această ocazie să se desfăşoare în săptămâna care include ziua de 6 iunie, de luni până duminică, în fiecare an, această schimbare ar putea fi făcută chiar de anul acesta.

"Ştim că oraşul Galaţi este considerat a fi un oraş a cărui vechime se afundă în negura timpului, dezvoltat pe bazele unei străvechi aşezări dacice şi a cărei recunoaşteri istorice a existenţei sale sunt confirmate documentar în anul 1445, într-un act semnat de domnitorul Ştefan al II-lea. Începând cu sec. al XV-lea, Galaţiul ajunge important târg şi principalul port al Moldovei, administrat de primii reprezentanţi ai obştei din 6 iunie 1830, când se înfiinţează Comisiile Orăşeneşti, primul organism administrativ, modern, la Galaţi, ce aveau drept obligaţie buna orânduială a oraşului, să susţină proiecte pentru dezvoltarea şi înfrumuseţarea oraşului, să închipuiască venitul oraşului. În acest sens, apreciem ca fiind oportună urmare a celor expuse privind evoluţia economic-administrativă şi cultural de-a lungul istoriei a municipiului Galaţi organizarea evenimentului «Zilele Municipiului Galaţi» în săptămâna care include ziua de 6 iunie, de luni până duminică, în fiecare an. Echilibrată ca abordare tematică, sărbătoarea în această perioadă permite un standard de calitate, un public numeros în acest anotimp, permiţând a se desfăşura o arie bogată de activităţi cultural-artistice şi sportive", se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul amintit.

Sărbătorea Sfântului Andrei, ocrotitorul municipiului Galaţi, va fi în continuare marcată cum se cuvine pe data de 30 noiembrie, însă cu această ocazie vor predomina manifestările liturgice, misionare şi cultural-educaţionale, precum şi procesiuni şi pelerinaje.


Articole înrudite