23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primiţi cu demolarea?
Primiţi cu demolarea?
Adoptarea  unor măsuri de intrare în legalitate a unor construcţii ridicate fără autorizaţie de construire a dat naştere unor discuţii aprinse în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local, proiectul de hotărâre fiind retras de pe ordinea de zi. Aceeaşi soartă a avut-o şi proiectul de hotărâre care stipula încheierea unui contract de închiriere cu o firmă care deţine un restaurant pe Faleză şi care a ridicat fără niciun fel de autorizaţie, pe spaţiul verde, o construcţie din lemn, care ocupă câteva zeci de metri. După luările de cuvânt ale viceprimarului PC Radu Cosca, consilierului local PNL Cristi Dima, consilierului local PSD Marius Humelnicu, a arhitectei şef Teodora Voicilă, dar şi a primarului Marius Stan, cele două proiecte au fost retrase de pe ordinea de zi. Legat de intrarea în legalitate a construcţiilor care nu au încheiat niciun fel de contract de închiriere cu municipalitatea pentru construcţiile ridicate fără aviz, viceprimarul PC Radu Cosca a atras atenţia că în cazul în care s-ar încheia un acord prin care firmele respective să intre în legalitate şi să plătească retroactiv o anumită sumă convenită drept chirie de cele două părţi, există totuşi un risc. „Este foarte posibil ca după intrarea în legalitate şi plătirea unei sume, firma respectivă să dea în judecată Primăria şi să ceară restituirea banilor plătiţi, invocând faptul că nu a existat o chirie stabilită pentru anii anteriori” a spus Radu Cosca. La rândul său, consilierul local PSD Marius Humelnicu, membru al comisiei de urbanism şi amenajarea teritoriului, a atrasa atenţia că cele două proiecte nu au avizul comisiei din care face parte, şi care este una de fond, motiv pentru care nu pot fi dezbătute în cadrul şedinţei. Consilierul local PDL Mihai Alin a propus un amendament, şi anume ca intrarea în legalitate să nu se aplice şi în cazul garajelor aflate în ilegalitate.
Chiria sau buldozerul
În timp ce Primăria a decis să facă ordine în rândul chioşcurilor din parcul Þiglina 1 care funcţionau ilegal, acestea fiind demolate, se pare că optica municipalităţii nu mai este valabilă în toate cazurile. Astfel, primarul Marius Stan le-a explicat consilierilor că sunt sute de construcţii edificate pe domeniul public pentru care există doar două soluţii: fie să le demoleze, fie să-i oblige pe deţinători la plata chiriei pe ultimii cinci ani, oferindu-li-se posibilitatea să intre în legalitate şi încasându-se bani la buget. „Suntem constrânşi de Curtea de Conturi să intrăm cu toate construcţiile în legalitate. Nu ştiu dacă ne putem permite, exceptând garajele şi chioşcurile, să intrăm cu buldozerul în toate. Parcă nici uman, nici economic nu e”, a spus Stan.
Deşi se vorbea despre măsuri generale de intrare în legalitate, consilierii s-au referit mai mult la proiectul dependent de aprobarea acestor măsuri: încheierea unui contract de închiriere cu SC Rompesgal SRL Galaţi, pentru terenul în suprafaţă de 2.948 mp, situat pe Faleza Inferioară a Dunării. Despre situaţia lui, sesizată şi de Camera de Conturi, aţi mai citit în presa locală, la acel moment Primăria părând hotărâtă să pună la pământ toate construcţiile realizate de patronul restaurantului, Aurel Trifan, cu de la sine putere, mai ales că Poliţia Locală l-a tot sancţionat din 2008 încoace, ba i-a făcut, se pare, şi plângere penală.
Primăria nu mai vrea demolarea!
Iată însă că, în doar trei luni, optica administraţiei locale s-a schimbat. În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre ajuns pe masa aleşilor scrie că „prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat în 2007, Rompesgal a devenit proprietarul fostei Cofetării Pescăruş, în suprafaţă construită de 55 mp. În locul construcţiei iniţiale, firma a realizat construcţii fără forme legale în suprafaţă de 1.362 mp, suprafaţa de teren efectiv împrejmuită fiind de 2.948 mp, iar terenul ocupat este proprietatea publică a municipiului Galaţi. Ca urmare a executării de lucrări de construcţii fără forme legale a fost aplicată, în 2008, amenda contravenţională de 3.000 lei şi dispusă măsura intrării în legalitate”. Raportul de specialitate susţinea că „Pescăruşul” îndeplineşte cerinţele urbanistice ale zonei şi se poate emite certificat de urbanism favorabil în scopul obţinerii autorizaţiei de construire pentru intrare în legalitate, motiv pentru care se dorea închirierea celor 2.948 mp. Condiţia era ca Rompesgal să plătească chiria pe ultimii cinci ani, în valoare de 663.453 de lei.
După discuţii contradictorii, Comisia de Urbanism a CL a cerut retragerea celor două proiecte de pe ordinea de zi. Primarul a acceptat situaţia, sperând că la o viitoare şedinţă de îndată va fi aprobat un regulament general, aplicabil tuturor celor care folosesc domeniul public fără să plătească. „Rompesgal este unul din sutele de cazuri care există. Încercăm să dregem ce s-a făcut. E uşor de spus: demolează! Acolo, dacă e să analizăm fără patimă, e chiar un obiectiv reuşit pe Faleză”, a declarat edilul la finalul şedinţei.
Contactat telefonic, Aurel Trifan, patronul Rompesgal, a refuzat să comenteze situaţia din Consiliul Local.


Articole înrudite