Şedinţa de tratative pe marginea noului CCM de la Combinat s-a desfăşurat în mod normal în cea mai mare parte a ei, reprezentanţii conduceriii şi ai siderurgiştilor parcurgând încă o dată primele 86 de articole ale contractului şi în special cele pe marginea cărora nu au ajuns la un acord. Spiritele s-au încins după ce reprezentantul Federaţiei Solidaritatea CN Metal, Costică Harnagea, a solicitat să se discute şi despre capitolul salarizare, acesta fiind punctul care a condus la apariţia unui scandal care s-a finalizat cu apeluri la 112, îmbrânceli şi venirea unor agenţi care asigură paza şi ordinea internă în Combinat. După ce reprezentanţii conducerii au reiterat faptul că propunerea făcută marţi seara, şi anume acordarea unui bonus în două etape, din care doar unul necondiţionat de starea financiar-economică a unităţii, este cea mai bună în contextul în care efectele crizei economice încă persistă şi nu se ştie ce va fi anul viitor, reprezentanţii FSS Metarom şi ai Federaţiei Solidaritatea Metal au afirmat că modifică solicitarea de creştere salarială, de la 12% la 10%.
„Am luat această decizie deoarece am considerat că trebuie să dăm şi noi un semnal legat de faptul că suntem deschişi la negocieri, în condiţiile în care administraţia a venit cu o propunere de acordare a bonusului”, ne-a declarat Costică Harnagea.
Spirite încinse
Dacă până în acel moment lucrurile au decurs cât de cât normal, deşi atmosfera era tensionată, situaţia a degenerat în momentuul în care sindicaliştii de la Solidaritatea au dorit ca în procesul verbal de negociere să se specifice punctul lor de vedere. Aceasta este versiunea liderului Solidarităţii, Gheorghe Tiber, care ne-a declarat că a insistat ca în procesul verbal să se specifice că reprezentanţii sindicatului îşi vor reformula un punct de vedere legat de solicitarea lor de creştere cu 15% a fondului de salarii doar după ce îşi vor consulta salariaţii la mitingul pe care îl vor organiza pe 28 decembrie şi după ce se vor întâlni cu directorul general al Combinatului, Eric Remisz, căruia i-au solicitat printr-o adresă scrisă o întâlnire pentru a discuta pe marginea capitolului salarizare. „Noi, sindicatul Solidaritatea, am făcut o adresă către directorul general în care am cerut această întâlnire pentru data de 22 decembrie, i-am invitat şi pe ceilalţi lideri să o semneze, dar nu au dorit. În aceste condiţii, am dorit să se specifice în procesul verbal că sindicatul nostru îşi va modifica cererea legată de salarizare doar după consultarea salariaţilor şi după o eventuală întâlnire cu directorul general. Pentru că nu s-a dorit ca în procesul verbal să fie trecut exact ceea ce am cerut noi şi nici procesul verbal să nu fie semnat şi nici nu mi s-a dat voie să îl fotografiez, am luat un proces verbal pe care l-am băgat în pantaloni pentru a-l prezenta oamenilor, să vadă ce se întâmplă la negocieri. Văzând ceea ce am făcut, Gheorghe Bezman a venit peste mine, m-a îmbrâncit, m-a bruscat, rupându-mi-se şi cureaua de la ceas”, ne-a declarat Gheorghe Tiber. Acesta susţine că a sunat la 112 pentru a cere intervenţia Poliţiei, care nu a venit, însă au venit agenţi care asigură paza internă a Combinatului. Lucrurile s-au liniştit în final, în sensul că lui Tiber i s-ar fi dat voie să facă o copie după procesul verbal. Tiber susţine că va face plângere la Secţia 4 Poliţie împotriva lui Gheorghe Bezman, pe care îl acuză de ultraj. „Ei sunt puşi să facă unele jocuri ale unora din administraţie şi nu au dorit ca oamenii să afle de cererea noastră de a ne întâlni cu directorul şi de a ne consulta membrii de sindicat”, a mai declarat Tiber.
Gheorghe Bezman, liderul acuzat de Gheorghe Tiber că nu ar reprezenta aşa cum ar trebuie interesele oamenilor şi că l-ar fi bruscat şi îmbrâncit nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi spune punctul de vedere legat de acuzaţiile care i s-au adus.