Dosarul de corupţie care vizează angajări ilegale la Administraţia Bazinală a Apelor Prut-Bârlad, îşi continuă cursul, deşi inculpaţii au tot ridicat tot felul de excepţii şi cereri. Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată trei foşti şefi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut Bârlad sub acuzaţiile de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul şi respectiv complicitate la această infracţiune. Este vorba despre Petru Avram, fostul director al ABA, şi cei pe care, în această calitate, i-ar fi numit în funcţii: şefii din unităţile subordonate de la Galaţi, respectiv Vaslui, Laurenţiu Pricope şi Sebastian Gabriel Fordea, fără ca aceştia să îndeplinească condiţiile minime de vechime şi experienţă.
Concret, Fordea Sebastian Gabriel a fost delegat în funcţia de inginer şef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, iar Pricope Laurenţiu Nicolae a fost delegat în funcţia de director al Sistemul de Gospodarirea Apelor (SGA) Galaţi.
Însă magistraţii Tribunalului Iaşi au respins cererile şi excepţiile invocate în camera preliminară de Avram şi ceilalţi doi inculpaţi în dosarul care vizează efectuarea de angajări ilegale la Sistemele de Gospodărire a Apelor din Vaslui şi Galaţi.
În soluţia instanţei se arată că au fost respinse, ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Avram Petru şi Pricope Laurenţiu Nicolae, cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. ”În temeiul art. 346 alin. (2) C. proc. pen., constată competenţa instanţei, legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul întocmit în data de 16.09.2024, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi în dosarul nr. 71/12/P/2021, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauza privind pe inculpatul Avram Petru trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: 1. Abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (3 acte materiale, săvârşite sub forma autoratului cât şi al participaţiei improprii); 2. Abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (3 acte materiale, săvârşite sub forma autoratului cât şi al participaţiei improprii), pe inculpatul Fordea Sebastian Gabriel trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, (3 acte materiale) şi pe inculpatul Pricope Laurenţiu Nicolae, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, (3 acte materiale).
Magistraţii au dispus începerea judecării în cauza privind pe inculpaţii Avram Petru, Fordea Sebastian Gabriel şi Pricope Laurenţiu Nicolae.
reamintim că, la data trimiterii în judecată, procurorii anticorupţie au făcut următoarele precizări: ”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în calitate de director al Administraţiei Bazinale a Apelor Prut-Bârlad, în cursul anului 2020, inculpatul Avram Petru i-ar fi delegat pe ceilalţi doi inculpaţi în funcţii de conducere, ulterior cu prelungire, deşi niciunul nu îndeplinea condiţiile de vechime şi experienţă necesare pentru ocuparea funcţiilor respective. Concret, Fordea Sebastian Gabriel a fost delegat în funcţia de inginer şef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, iar Pricope Laurenţiu Nicolae a fost delegat în funcţia de director al SGA Galaţi. Cei doi au fost încadraţi pe baza a două decizii emise/semnate cu încălcarea prevederilor legale de inculpatul Avram Petru, respectiv o a treia fiind semnată tot în condiţii de nelegalitate de un subordonat, la solicitarea inculpatului”.
Cei doi directori numiţi ilegal ar fi stat în funcţii din mai 2020 până în ianuarie 2021, timp în care au încasat salarii de 133.454 lei. Suma este considerată de procurori ca prejudiciu, cerându-se recuperarea ei de la inculpaţi.
Articole similare: Fost director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi, trimis în judecată de DNA