27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poliţiştii de frontieră gălăţeni, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, au realizat o captură record de ţigări contrafăcute, dând o grea lovitură persoanelor angrenate în astfel de activităţi ilegale. În urma descinderilor efectuate, poliţiştii de frontieră au descoperit 13.694.840 ţigarete (679.192 pachete de ţigări şi 111.000 ţigarete vrac ce urmau a fi ambalate în pachete) în valoare de 1.486.643 lei.
Pe 15 decembrie, poliţiştii de frontieră gălăţeni, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, sprijiniţi de celelalte organe cu atribuţii de pe raza judeţului, au efectuat 20 de descinderi domiciliare la locuinţele unor persoane din judeţul Galaţi, 43 de persoane fiind conduse la sediul Poliţiei de Frontieră Galaţi pentru cercetări.
În urma cercetărilor efectuate şi a probelor administrate în cauză, s-a stabilit că începând din luna iunie 2011, cetăţenii români C. Eugen, în vârstă de 44 de ani, P.C. Marian, în vârstă de 31 ani, şi M. Bogdan, în vârstă de 28 ani, au constituit un grup infracţional organizat specializat în operaţiuni de producere şi distribuire de ţigarete contrafăcute, grup la care au aderat ulterior alte persoane.
Aceştia, având locuri şi sarcini bine stabilite în cadrul grupului infracţional, au fabricat clandestin într-o locaţie din municipiul Galaţi 1.520 baxuri conţinând fiecare câte 500 pachete ţigarete marca Viceroy, din care au distribuit în mai multe localităţi din România 150 baxuri, participând în mod direct ori ajutând ca antemergători la transportul acestora.
Membrii grupului infracţional organizat achiziţionau tutun vrac, pe care ulterior îl transformau în ţigarete, cu ajutorul unei linii industriale de fabricat ţigarete, ambalate în pachete confecţionate cu ajutorul unei tiparniţe, şi pe care aplicau timbre de acciză falsificate.
Gruparea infracţională era extrem de bine organizată, hala în care se produceau ţigările fiind transformată într-un adevărat laborator clandestin în care accesul era permis doar lucrătorilor ce participau efectiv la procesul de producţie, acestora fiindu-le restricţionată total ieşirea din acest laborator. În interiorul halei geamurile au fost camuflate şi au fost amenajate birouri, dormitoare şi un grup sanitar. Hrana era asigurată de către alţi membrii ai grupării, care se deplasau o singură dată în jurul prânzului la o firmă de pe raza judeţului şi în intervalul orar 12.00 – 13.30 asigurau alimentele pentru consum.
Pe parcursul a aproape 5 luni de zile, poliţiştii de frontieră gălăţeni, cu sprijinul SRI, au monitorizat permanent această locaţie, mijloacele auto şi persoanele care se deplasau în zonă, pentru preluarea mărfii şi distribuţie, făcându-se investigaţii complexe pentru stabilirea modului de operare şi identificarea făptuitorilor.
Cele 26 de persoane stabilite ca făcând parte din grupul infracţional sunt: 19 cetăţeni români, 6 cetăţeni bulgari şi 1 cetăţean cu dublă cetăţenie, moldovenească şi germană, având vârstele cuprinse între 25 de ani şi 53 de ani.
În urma descinderilor efectuate poliţiştii au descoperit o linie industrială de fabricat şi ambalat ţigarete, o maşină de tipărit folosită pentru imprimarea ambalajelor de hârtie utilizate la fabricarea pachetelor de ţigarete, 675.989 bucăţi pachete ţigarete marca Viceroy cu timbru de acciză Ucraina, 111.000 bucăţi ţigarete ce urmau a fi ambalate în pachete, 3.203 bucăţi pachete ţigarete marca Plugarul cu timbru de acciză R. Moldova, 46 bucăţi baxuri conţinând tutun vrac (cantitatea totală fiind de aproximativ 5620 kg), 303.000 bucăţi ambalaje de hârtie pachete ţigarete imprimate „Viceroy”, 443.000 bucăţi timbre de acciză contrafăcute, o autoutilitară marca Ford Tranzit, telefoane mobile şi documente de contabilitate.
În data de 16.12.2011, pe numele a 8 cetăţeni români aduşi pentru cercetări au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca în data de 17.12.2011 să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările sunt continuate de către lucrătorii Biroului CMIIT din IJPF Galaţi, sub coordonarea DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi.


Articole înrudite