Principalele active ale societăţii Electrocentrale (CET) Galaţi, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar al companiei Maestro SPRL Constanţa, au fost adjudecate de Remat Bucureşti Sud SRL parte din Rematholding Co SRL, una dintre cele mai mari companii din România în domeniul colectării şi recuperării deşeurilor.
Astfel, pentru suma de 12,5 milioane de euro, CET Galaţi, producător de energie electrică, agent termic şi abur industrial controlat indirect de Ministerul Energiei prin societatea Electrocentrale Grup şi intrat în faliment în 2014 ajunge în portofoliul unei companii care are ca obiect de activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate.
Centrala Electrica si de Termoficare Galaţi, cu o putere instalata de 535 MW, a fost destinată alimentării cu energie termică (sub formă de abur tehnologic şi apă fierbinte) a consumatorilor urbani şi industriali din municipiul Galaţi şi livrării de energie electrică în Sistemul Energetic Naţional. În prezent centrala are o putere instalată de 375 MW, ca urmare a scoaterii din funcţiune a etapei I-a de dezvoltare. Sistemul de termoficare din Municipiul Galati a fost dezvoltat in mai multe etape, in perioada 1969 - 1988, corespunzator cresterii necesarului de energie termica (apa fierbinte si abur tehnologic) al consumatorilor racordati. Sursa pentru producerea energiei termice si electrice si retelele de transport al agentului termic apartin Electrocentrale Galati SA, iar punctele termice si retelele de distributie a agentului termic apartin fostului APATERM Galati (Calorgal Galaţi).
Activul funcţional CET Galaţi, aflat în incinta combinatului Liberty, iniţial, a fost scos la vânzare la un preţ de pornire de 21,22 milioane euro plus TVA, fiind compus din centrala de 375 MW, terenuri de circa 23 de hectare, construcţii administrative şi industriale, instalaţii, stocuri, un ansamblu de termoficare şi o staţie de tratare chimică a apei. Însă cum licitaţia s-a tot repetat de-a lungul anilor pentru că nimeni nu s-a arătat interesat, preţul de pornire al licitaţiai a fost scăzut de mai multe ori până s-a ajuns să fie adjudecat pentru 12,5 milioane de euro.
Cine este cumpărătorul
Societatea Remat Bucureşti Sud SRL face parte din grupul SC Rematholding Co SRL, deţinut de omul de afaceri Sofian Mihai Emilian (50%) şi de compania Scholz Recycling GMBH GERMANIA (50%). Scholz Recycling GmbH face parte din Chiho Environmental Group (CEG), una dintre cele mai mari companii de reciclare a metalelor din China, aşa cum susţin reprezentanţii societăţii germane pe propriul site.
Mihai Sofian este o prezenţă reprezentativă în mediul de business din România fiind unul dintre miliardari de top Forbes din ţara noastră. Mihai Sofian a fondat Rematholding în 2003, după o experienţă de peste 25 de ani în industria metalurgică. A absolvit Metalurgia la Universitatea Politehnică, specializarea metale neferoase. După ce a terminat facultatea, s-a angajat la Neferal, singura întreprindere de prelucrare a neferoaselor din România, unde a lucrat 19 ani. Următorii şapte ani a lucrat într-o multinaţională, tot din acest domeniu, unde a dezvoltat afacerea de la zero. În 2003, a pus bazele actualului Rematholding. Împreună cu un partener din Germania a dezvoltat afacerea într-un ritm foarte rapid.
În prezent, Rematholding reciclează toate deşeurile reciclabile şi este reprezentativă şi pentru programul RABLA. Colectarea şi valoricarea deşeurilor se realizează din piaţa românească şi din import. Jumătate din marfa valorifcată este livrată în marile combinate din România, iar restul este exportată în cele mai importante pieţe de reciclare a deşeurilor, cum ar fi Turcia, China, Bulgaria, Germania sau Polonia.
Achiziţionând CET Galaţi, care se află pe platforma combinatului siderurgic Liberty Galaţi se poate spune că Rematholding va fi ca şobolanul în siloz. Înconjurat de mii de tone de fier vechi şi materiale reciclabile. Fierul vechi prelucrat îl poate vinde chiar vecinului Liberty Galaţi care (fie vorba între noi) n-ar mai avea motive să oprească furnalul. Iar dacă acelaşi vecin ar renunţa să mai producă oţel, atunci sursa de fier vechi bun de reciclat s-ar extinde şi mai mult.
În acelaşi timp, partea pozitivă a acestei tranzacţii este că pentru a recicla miile de tone de fier vechi rezultat din dezafectarea Electrocentrale necesită forţă de muncă semnificativă, iar tot ce înseamnă reciclare, înseamnă şi un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.
Rămâne de văzut ce intenţii are conducerea Remat, care până acum nu a răspuns solicitărilor mass mediei de a furniza informaţii despre planurile sale cu noua achiziţie.
Remat Bucureşti Sud SRL, în anul 2022, a avut un profit net de 2,2 milioane lei şi venituri de 23,4 milioane lei, iar RematHolding un profit net de peste 8 milioane lei şi venituri totale de 569,5 milioane lei.