Firmele şi ONG-urile pot beneficia de facilităţi fiscale importante, după ce au fost aprobate trei proiecte de hotărâre în acest sens, în şedinţa Consiliului Local de astăzi, la propunerea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
„Oraşul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori şi trebuie să continuăm în această direcţie. De aceea, susţinem activitatea companiilor care îşi desfăşoară activitatea la Galaţi pentru că orice investiţie înseamnă dezvoltare şi locuri de muncă. Mai mult, oferim facilităţi şi pentru organizaţii neguvernamentale. Pentru a beneficia de aceste facilităţi este important ca toate cererile şi documentele necesare să fie depuse până pe 31 martie”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.
Este vorba despre următoarele trei scheme de ajutor de minimis aprobate de consilierii locali:
1. Schema de ajutor de minimis pentru acordarea reducerilor şi scutirilor de la plata impozitului de clădiri şi terenuri pentru investiţii realizate pe raza administrativ-teritorială a municipiului Galaţi.
Ajutorul de minimis se acordă sub formă de scutire sau reducere de la plata impozitului pe clădiri achiziţionate sau construite după 1 ianuarie 2022 indiferent de destinaţia economică a acestora şi a impozitului/taxei pe terenurile aferente, pe perioada valabilităţii autorizaţiei de construire, datorat de întreprinderile beneficiare pentru clădirile şi terenurile situate în Galaţi, cu condiţia ca investiţia să aibă o valoare de minim 200.000 de euro şi un număr mediu de cinci noi angajaţi. Cererile de scutire sau reducere la plată, însoţite de documentele doveditoare, se depun până la 31 martie pentru anul fiscal în curs.
2. Schema de ajutor de minimis pentru contribuabilii care deţin clădiri şi terenuri situate în Parcul Industrial de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Galaţi.
Ajutorul de minimis se acordă oricărei persoane juridice angajată total sau parţial în activităţi comerciale, contribuabil la bugetul local al municipiului Galaţi, sub formă de scutire la plată impozitului pe clădiri şi terenuri deţinute la data acordării ajutorului de minimis şi situate în Parcul Industrial de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Galaţi. Cererile de scutire şi documentele doveditoare se depun până pe 31 martie pentru anul fiscal în curs.
3. Schema de ajutor de minimis pentru acordarea facilităţilor fiscale prevăzute în dispoziţiile art. 456 alin. 2 lit. c, d şi f, şi art. 464 alin. 2 lit. b, d – f din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu completările şi modificările ulterioare.
Ajutorul de minimis se acordă persoanelor juridice care datorează impozit/taxă pentru următoarele categorii de clădiri şi/sau terenuri:
- utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale;
- utilizate de organizaţii non-profit folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrativ;
- clădirile şi terenurile retrocedate potrivit art. 1 alin. 10 din O.U.G. nr. 94/2000.
Cererile de scutire şi documentele doveditoare se depun până la 31 martie pentru anul fiscal în curs, informează Compartimentul de presă al Primăriei municipiului Galaţi.