Din păcate, faptul că numărul bolnavilor de cancer creşte alarmant de la un an la altul nu mai miră pe nimeni. Alarmantă nu mai este de acum doar creşterea numărului bolnavilor de cancer, ci şi a vârstei la care apar acestea. Dar de fapt cum şi cam ce înseamnă cancer? Totul porneşte de la o celulă care, sub acţiunea unor factori, scapă de controlul organismului şi se defectează, nemaireuşind să facă ceea ce era până atunci rolul ei. Iar defectul se transmite de la o celulă la alta.
„De fapt cancerul aşa apare. Sub acţiunea factorilor genetici, fizici, chimici, radiaţii sau factori de altă natură, o celulă scapă de sub control. Apare o mutaţie, un defect în acest caz, care apoi se transmite şi celorlalte celule. Modul de viaţă, fumatul sunt, la fel, factori care pot declanşa boala. Nu trebuie să uităm că şi factorul psihologic, stresul, contribuie, toate acestea, la apariţia cancerului”, a precizat dr. Laura Florentina Rebegea, şef laborator radioterapie, medic specialist oncologie la Spitalul de Urgenţă Galaţi şi şef de lucrări la acultatea de Medicină Galaţi.
O dietă sănătoasă şi exerciţiul fizic ca şi lipsa fumatul şi reducerea stresului ne pot feri de cancer. Din păcate, anumite tipuri de cancere sunt „campioane” la ucis bolnavii. „Principala cauză de deces la bărbaţi este cancerul bronho-pulmonar iar la femei principala cauză de deces este cancerul mamar. Dacă acum 20 de ani aveam foarte puţine paciente sub 40 de ani care aveau cancere de sân, la ora actuală avem foarte multe paciente care au cancer de sân la 30-35 de ani. Este extrem de îngrijorătoare această stare de fapt. A crescut şi incidenţa cancerelor de colon şi de rect. Putem spune că este o creştere accelerată şi alarmantă. Pe de altă parte, şi speranţa de viaţă a crescut. Pacienţii sunt mai informaţi ca acum 20 de ani şi îşi fac investigaţii iar datorită acestui fapt o parte dintre pacienţi sunt diagnosticaţi încă în stadiile incipiente ale bolii. Dacă în unele cazuri depistarea se face precoce, deoarece pacienţii îşi fac la timp investigaţiile, în altele, chiar la persoane tinere, de 30-40 de ani, se descoperă deja boala în stadii avansate”, a precizat dr. Laura Florentina Rebegea.
Cancerul loveşte… în serie
În ultima vreme medicii se confruntă şi cu un aspect mult mai periculos. „Alarmantă este şi creşterea incidenţei celui de-al doilea tip de cancer. De exemplu, sunt cazuri de persoane care suferă de cancer laringeal şi care dezvoltă şi cancer pulmonar. Este vorba aici poate de nerespectarea tratamentului şi de condiţiile improprii de viaţă. Alt lucru important de menţionat este faptul că, la supravieţuitorii de lungă durată, la cei care au avut un cancer în antecedente, în ultima vreme apare frecvent cel de-al doilea cancer, uneori chiar şi al treilea. Asta pune probleme de diagnostic şi tratament referitoare la care dintre afecţiunile neoplazice trebuie tratată întâi. Nu este vorba de revenirea aceluiaşi tip de cancer, sunt tipuri histopatologice diferite. Pe de altă parte, se recunoaşte faptul că o parte dintre cancere sunt determinate genetic. Există metode de a fi detectată mutaţia care provoacă această boală. Numai că astfel de analize sunt foarte costisitoare şi, în toată lumea, se plătesc de către pacient. Se poate face acum tratmentul individualizat şi ţintit al cancerelor. Au apărut extrem de multe noi posibilităţi de tratament”, a mai spus dr. Laura Rebegea.