Ceea ce se întâmplă în ultimul timp cu managementul de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, sfidează orice închipuire. Compania este condusă de aproape un an de zile ba de interimari, ba de fostul director aflat în arest la domiciliu, iar în prezent se află la conducere un director despre care nu se ştie cât de legală este numirea lui. Cel mai îngrijorător fapt este că toate acestea se întâmplă sub aripa ocrotitoare a Ministerului Transporturilor, APDM Galaţi aflându-se sub autoritatea acestui minister.
Totul a început încă din 2013, când s-a încheiat contractul de mandat cu Luigi Marius Ciubrei, culminând în luna aprilie 2018, când directorul general al companiei, Luigi Marius Ciubrei, a fost prins în flagrant şi arestat pentru că lua mită de la unele persoane care doreau să se angajeze în cadrul APDM. Cotidianul nostru a relatat pe larg AICI. Ca urmare a faptelor sale, Ciubrei este băgat în arest la domiciliu, măsura care este menţinută şi în prezent. În acest context, contractul de mandat al acestuia a fost suspendat de Consiliul de Administraţie (CA) al APDM. Supriza vine după ce printr-o hotărâre judecătorească, lui Ciubrei i se dă dreptul de a părăsi domiciliul pentru a veni la serviciu conform unui program stabilit. Deşi contractul lui Ciubrei fusese suspendat, acesta se reinstalează pe postul de director general. Aşa se face că Luigi Ciubrei, inculpat pentru fapte de corupţie şi arestat la domiciliu, a revenit pentru a conduce o companie naţională până când şi-a dat demisia, în luna septembrie 2018, din funcţia de director general. În locul acestuia a venit un alt director general în persoana lui Georgel Botea care vine de pe funcţia de director general executiv la Navrom Portservice SA Galaţi. Însă Luigi Ciubrei nu a plecat definitiv din APDM, ci a fost pus pe funcţia de consilier în management al noului director general având în atribuţii şi coordonarea Serviciului de Dezvolatre al APDM, serviciu care se ocupă de toate contractele portuare, dar şi de proiectele europene. Aşa se face că noul director al unei companii naţionale este consiliat de o persoană prinsă în flagrant când lua mită, acuzată de corupţie şi aflată în arest la domiciliu. Toate aceste fapte au fost sesizate, iar corpul de control al ministrului Transporturilor a făcut un control la APDM în privinţa contractului de mandat al lui Luigi Ciubrei.
Ministerul Transportului tace chitic când este luat la întrebări cu privire la neregulile de la APDM
Având la bază toate aceste informaţii obţinute de reporterii noştri pe surse, am cerut un punct de vedere de la APDM Galaţi, care ne-a confirmat că ”Domnul Ciubrei Luigi Marius, consilier în management, consiliază echipa managerială pe aspecte legate de activitatea companiei. Printre alte atribuţii ale consilierului în management, se regăsesc: coordonarea activităţilor echipei de pregătire a proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, coordonarea activităţilor unităţilor de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, coordonarea activităţii Serviciului Dezvoltare”. Pentru alte informaţii ne-am adresat (în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public) Ministerului Transporturilor. Cu toate că reporterii noştri au insistat în repetate rânduri în vedere obţinerii unor răspunsuri, iar termenul prevăzut de lege pentru primirea unui răspuns a trecut demult, ministerul nu ne-a transmis nici un punct de vedere. Iată întrebările pe care le-am adresat Ministerului Transporturilor: ”Prin prezenta vă solicităm următoarele informaţii referitoare la CN APDM Galaţi:
- Venirea actualului director general, Botea Georgel, la APDM de la Navrom Portservice SRL a fost făcută prin transfer sau detaşare?
- Care sunt concluziile Corpului de Control al ministrului Transporturilor după controlul efectuat la APDM Galaţi în urmă cu circa două luni de zile?
- Cum este posibil ca o persoană arestată pentru fapte de corupţie (luare de mită) în persoana fostului director Luigi Ciubrei, să ocupe funcţia de consilier în management şi să coordoneze activitatea unităţilor de implementare a proiectelor europene precum şi departamentul de dezvoltare în condiţiile în care ghidurile de integritate şi de conduită pentru accesarea fondurilor europene sancţionează astfel de asocieri între persoane cercetate pentru fapte de coruţie şi departamentele care pregătesc/implementează/coordonează proiecte finanţate cu fonduri europene?”.
Lăsăm la latitudinea cititorilor noştri să interpreteze tăcerea ministerului de resort.
Ce a constatat Corpul de Control al Ministerului Transporturilor
Reporterii noştri au intrat totuşi în posesia raportului de control întocmit de Corpul de Control nr. 29586/06.08.2018 prin care s-au verificat circumstanţele care au stat la baza acordării mandatului de 4 ani lui Ciubrei Luigi, deşi toţi membrii CA al APDM erau provizorii la acea dată şi nu exista un Plan de Administrare aprobat în baza căruia să fie elaborat un plan de management, cum a fost numit directorul general şi cum s-a stabilit cuantumul componentei variabile a salariului acestuia în lipsa unor indicatori financiari de performanţă ce ar trebui să fi fost prevăzuţi în contractul de mandat, precum şi alte clauze contractuale care nu sunt în concordanţă cu situaţia reală.
Concluziile prezentate în raport sunt de-a dreptul şocante: contractul de mandat încheiat cu Ciubrei Luigi Marius încă din 2013 a fost încheiat în baza legii 31/1990 privind societăţile comerciale, deşi ar fi trebuit încheiat în baza prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu toate că procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de director general a fost făcută conform OUG 109. Odată cu încheierea contractului de mandat, s-a stabilit şi o remuneraţie de 3.500 euro pe lună la care se adăuga şi acordarea a 6 salarii în condiţiile îndeplinirii obiectivelor şi criteriilor de performanţă.
În 2016, membrii CA au evaluat activitatea lui Ciubrei din perioada 2013-2015 şi s-a constatat că acesta este demn de încă un mandat, drept pentru care i s-a prelungit directoratul cu încă 4 ani, adică până în martie 2021. Prelungirea mandatului s-a făcut tot în baza legii 31/1990 şi nu aşa cum ar fi trebuit în baza OUG 109/2011. S-a stabilit şi un nou salariu de 19.650 lei brut lunar precum şi o componentă variabilă de 2.850 lei brut lunar, până la concurenţa sumei de 22.500 lei brut lunar, cele două remuneraţii fiind acordate cu respectarea OUG 109/2011, deşi Ciubrei avea încheiat mandatul în baza legii 31/2011. ”Apreciem că acordarea componentei variabile nu este prevăzută ca formă de remuneraţie în legea 31/1999” se arată în raportul Corpului de Control în care se precizează că membrii CA au încheiat un contract de mandat cu directorul Ciubrei, cu 10 luni înainte de a înceta primul contract de mandat. Ba mai mult de atât, în ianuarie 2018, îndemnizaţia fixă de 19.650 lei brut lunar creşte la 23.580 lei brut lunar, iar componenta variabilă creşte de la 2.850 lei brut lunar la 3.420 lei brut lunar. În tot acest timp, Ciubrei a elaborat trimestrial rapoarte privind gradul de realizare a indicatorilor de performanţă, deşi aceştia nu făceau obiectul unei anexe la contractul de mandat şi nici nu puteau fi stabiliţi - aşa cum am arătat mai sus - deoarece nu exista un plan de administrare a societăţii care să stea la baza unui plan de management şi a unor indicatori de performanţă.
APDM tot administratori provizorii are, iar Luigi Ciubrei consiliază în management pe actualul director
În luna aprilie 2018, Ciubrei Luigi a fost săltat de procurorii DNA şi, ca urmare, s-a instituit măsura arestării la domiciliu, iar CA-ul a stabilit ca preluarea atribuţiilor directorului general să fie preluate pentru o perioadă de 30 de zile de directorul adjunct, Carmen Costache. Tot atunci, Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat revocarea din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie a lui Ciubrei şi prelungirea interimatului lui Carmen Costache. În iulie 2018, Ciubrei prin avocatul său aduce la cunoştinţa CA-ului că magistraţii i-au permis să vină la muncă şi a cerut să îşi reia activitatea, lucru care s-a şi întâmplat. Şi ar mai fi fost şi în prezent director general dacă nu îşi dădea demisia. Cu toate acestea, Consiliul de Adminsitraţie al APDM este în continuare în provizorat, Ciubrei este în continuare un guru al mangementului în APDM, iar despre noul director nu vrea să ne spună nimeni cum şi ce fel a fost numit. Ministerul Transporturilor tace mâlc, dar noi aşteptăm cu interes să intre pe fir şi Curtea de Conturi, dar mai ales DNA-ul, pentru a spune contribuabililor dacă e corect sau nu ca într-o companie naţională de stat directorul să ia un salariu cât al preşedintelui statului român în timp ce este arestat la domiciliu pentru corupţie.
Să ne reamintim că APDM are în implementare proiectul "Platforma Multimodală Galaţi" cu finanţare europeană de peste 20 milioane de euro care în prezent se află în întârziere, deoarece cheltuielile de investiţii s-au realizat cu 79,58% sub program.
Citeşte pe aceeaşi temă şi:
- Directorul APDM Galaţi, Luigi Ciubrei, şi la muncă, şi în arest la domiciliu
- Director general cu mandat de 30 de zile la APDM Galaţi
- APDM Galaţi a semnat contractul pentru elaborarea proiectului tehnic "Platforma Multimodală"